Milatović stiže u prvu zvaničnu posetu Hrvatskoj, poznato o čemu će razgovarati sa Milanovićem

Milatović stiže u prvu zvaničnu posetu Hrvatskoj, poznato o čemu će razgovarati sa Milanovićem

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović prima u ponedeljak crnogorskog predsednika Jakova Milatovića, a glavne teme razgovora će biti rešavanje otvorenih pitanja između dve zemlje i niz ostalih tema, od položaja Hrvata do EU i NATO, saopštio je u nedelju kabinet predsednika.

Ovo je prva poseta Milatovića Hrvatskoj nakon što je izabran i u maju ove godine postao predsednik Crne Gore, a Hrvatska je prva članica Evropske unije koju će predsednik Milatović zvanično posetiti.

„Bilateralni odnosi između Hrvatske i Crne Gore i mogućnost dogovornog rešavanja otvorenih pitanja, položaj i prava Hrvata u Crnoj Gori, nastavak crnogorskih pregovora o članstvu u Evropskoj uniji, saveznička saradnja u okviru NATO i politička situacija u jugoistočnoj Evropi glavne su teme o kojima bi predsednici Milanović i Milatović trebalo da razgovaraju“, dodaje se u saopštenju.

Osim sastanka sa predsednikom države, Milatović će se tokom dvodnevnog zvaničnog boravka u Zagrebu sastati i sa predsednicima Vlade i Hrvatskog sabora.

Milanović je do sada više puta isticao hrvatsku podršku „evropskom putu Crne Gore“, govoreći kako je „Crnoj Gori mesto u EU i da je dobro što je Crna Gora u NATO-u“.

Hrvatska kontinuirano pomaže Crnoj Gori na evropskom putu, a ta se pomoć najviše ogleda kroz političku i tehničku pomoć u pregovorima sa EU koji su započeli 2012. godine, stoji u saopštenju.

Prema zvaničnim podacima, u Crnoj Gori živi oko 6.000 Hrvata, dok procene govore o deset hiljada.

Hrvatima u Crnoj Gori priznat je status autohtone nacionalne manjine i nakon zadnjih parlamentarnih izbora, Hrvati imaju svog predstavnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića.

Krovno udruženje crnogorskih Hrvata je Hrvatsko nacionalno vijeće sa sedištem u Tivtu.

Robna razmena između dve države u prošloj godini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, iznosila je 316 miliona evra ili 32 odsto više nego godinu ranije, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmeni.

Hrvatske kompanije značajan su ulagač u Crnu Goru, jer su do sada investirale 294 miliona evra.