Novi lek može pomoći u lečenju agresivnih, duboko ukorenjenih tumora mozga

Novi lek može pomoći u lečenju agresivnih, duboko ukorenjenih tumora mozga

Naučnici su otkrili veliki potencijal u nadolazećem leku koji cilja na agresivni oblik raka mozga.

Nazvani difuzni srednji gliomi (DMG), ovi duboko ukorenjeni tumori mozga često se razvijaju u detinjstvu i trenutno ne postoje efikasni tretmani za njihovo rešavanje.

Deo izazova je pronalaženje lekova koji mogu da pređu iz krvi u mozak u dovoljnim koncentracijama.

Jedan lek, nazvan ONC201, pokazao je obećanje za druge vrste tumora u nervnom sistemu. Nakon istraživanja koje sugerira da bi mogao biti efikasan protiv DMG-a sa specifičnom mutacijom, međunarodni tim istraživača je sproveo ispitivanje stavljajući blokator dopaminskih receptora na test.

Sprovedene su dve kliničke studije na grupama dobrovoljaca – jedna se sastojala od 30 dece i adolescenata sa DMG, a druga od 40 osoba koje su uključivale odrasle.

Srednje ukupno vreme preživljavanja sa tretmanom ONC201 bilo je 22 meseca za tumore koji se nisu ponovili, pri čemu je skoro trećina pacijenata živela više od dve godine. To se poredi sa srednjim ukupnim vremenom preživljavanja od 11-15 meseci bez lečenja.

„Pre ove studije, bilo je više od 250 kliničkih ispitivanja koja nisu mogla da poboljšaju ishode“, kaže pedijatrijski neuro-onkolog Karl Košman sa Univerziteta Mičigen u SAD. „Ovi rezultati su potencijalno velika pukotina u oklopu.“

Istraživači su ranije posmatrali ONC201 kao lek protiv raka zbog načina na koji cilja na nervne puteve za hemijski glasnik dopamin – puteve koji su često obilniji u tumorima.

Ranije je ONC201 obećavao kada je lečio DMG sa mutacijom H3K27M. Ranije studije su takođe pokazale da ovo jedinjenje može da prođe kroz krvno-moždanu barijeru, ugrađenu biološku sigurnosnu mrežu za naš mozak koja čini dostavu lekova tumorima mozga posebno teškim.

To je podstaklo ovu najnoviju studiju, kliničko ispitivanje faze 1. Tim je sakupljao cerebrospinalnu tečnost od pacijenata kako bi pokušao da dobije bolju predstavu o tome šta ONC201 radi – i otkriveno je da utiče na mitohondrije (ili elektrane) ćelija raka, povećavajući nivoe metabolita zvanog L-2HG.

Kao rezultat toga, epigenetski signali (poput prekidača za uključivanje/isključivanje specifičnih gena) povezani sa tumorom koji pomažu u pokretanju njegovog brzog širenja su obrnuti nazad bliže onome što bi bili u normalnim ćelijama. Što je tretman duže trajao, ovaj preokret je bio veći.

„Ovo bi moglo da objasni zašto je ova populacija pacijenata tako dobro reagovala na lek, jer je imala ovu specifičnu epigenetsku abnormalnost koju je ONC201 mogao isključiti“, kaže neuropatolog Sriram Venneti sa Univerziteta u Mičigenu.

Iako smo još daleko od leka za DMG rak, dobri su znaci da sada imamo jedinjenje koje može da prevaziđe odbranu ovog tumora. Još kliničkih ispitivanja su već u toku, testirajući kako ONC201 može da funkcioniše u kombinaciji sa drugim tretmanima.

Trenutno je terapija zračenjem glavni tretman za ovu vrstu raka – ali u oblasti koja je tako delikatna kao što je mozak, može biti mnogo kolateralne štete, zbog čega naučnici traže precizniju, ciljanu opciju.

„To je neverovatno težak tumor za lečenje“, kaže Koschmann.