Novoizabrani predsednik Gvatemale vapi zbog „puča“ u vezi sa zakonom

Novoizabrani predsednik Gvatemale vapi zbog „puča“ u vezi sa zakonom

Sve veća politička i pravna opozicija izabranom predsedniku Gvatemale Bernardu Arevalu i njegovoj partiji Movimento Semilla (Pokret semena) predstavljaju „ilegalni politički progon“, rekao je Arevalo, koji se kandidovao na antikorupcijskoj platformi, novinarima u petak.

„Vidimo državni udar u pokretu u kojem se pravosudni aparat koristi za kršenje pravde“, rekao je on tokom konferencije za novinare, upozoravajući da će „ove političke mafije pokušati da dovedu državni udar“ tokom četiri meseca koji je prethodio januarskoj ceremoniji polaganja zakletve.

Pozivajući se na odbijanje svog političkog protivnika da popusti, kao i na sudsku odluku ranije ove nedelje kojom se suspenduje Semillin status kao stranke, Arevalo je osudio ono što je nazvao „delovima nezakonitog političkog progona od strane onih koji odbijaju da prihvate zahtev gvatemalskog naroda za promenom i zatvoriti poglavlje o korupciji i nekažnjivosti u zemlji.

Konkretno, političar levog centra po imenu generalni tužilac Consuelo Porras, specijalni tužilac za korupciju Rafael Curruchiche i sudija koji je naredio Semilinu suspenziju kao neprijatelji demokratije.

Arevalo je osvojio 58 odsto glasova u prošlomesečnom drugom krugu protiv bivše prve dame Sandre Tores i njene stranke Nacionalno jedinstvo nade (UNE), nakon što je Semila zauzela drugo mesto u prvom krugu glasanja. Dok je izborni tribunal u Gvatemali priznao njegovu pobedu kao legitimnu, UNE i njegove pristalice insistirale su da je glasanje bilo namešteno.

U julu je koalicija UNE i osam drugih partija tražila i dobila reviziju rezultata u prvom krugu, sumnjajući da je Arevalo – sociolog i sin bivšeg predsednika – pošteno došao do drugog mesta.

Dok gvatemalski zakon zabranjuje suspenziju političke stranke tokom izbora, pokušaji da se Semilja deplatformiše počeli su više od mesec dana pre drugog kruga nakon što se građanin požalio da je stranka lažno koristila njegov potpis da bi pomogla u uspostavljanju. Curruchiche je pokrenuo istragu, tvrdeći da je pronašao više od 5.000 ilegalnih potpisa – uključujući 12 mrtvih – i opozvao Semili status stranke u ponedeljak.

Odlukom je sedam Semilinih izabranih poslanika prebačeno u status „nezavisnog“, zabranjujući im rukovodeće pozicije u Kongresu. Parlament je u sredu zvanično podržao odluku Curruchichea. Semila je obećala da će se protiv ove odluke boriti na sudu.

Organizacija američkih država pozvala je sudove da postupaju pažljivo, utvrdivši prošlog meseca da se „mehanizmi i alati gvatemalske pravde politički koriste“ protiv Arevala i Semile. Zabrana Arevala da bude predsednička narušila bi ustavni poredak i volju naroda, rekao je predstavnik OAS Eladio Loizaga.

Američki državni sekretar Entoni Blinken takođe se oglasio, izrazivši zabrinutost u petak zbog „kontinuiranih akcija onih koji žele da podriju demokratiju Gvatemale“. Bajdenova administracija je priznala pobedu Arevala, uprkos tome što je mršteno gledao na njegov poziv na bliži odnos sa Kinom.