Nalazi studije pružaju novi uvid u to kako se rak dojke razvija

Nalazi studije pružaju novi uvid u to kako se rak dojke razvija

Od ranih faza mutacija ćelija koje počinju u pubertetu do njihovih manifestacija kao karcinom dojke u kasnijim godinama, ceo proces je ostao obavijen velom misterije.

Sada je tim istraživača sa Univerziteta Kjoto otkrio mehanizam kojim se rak dojke formira u ćelijama epitela sisara, čija je glavna funkcija lučenje mleka. Rad je objavljen u časopisu Nature.

Prema prvoj analizi tima, otprilike 20 mutacija se akumulira godišnje u svakoj epitelnoj ćeliji do menopauze. Međutim, nakon menopauze, stopa mutacija se značajno smanjuje.

„Pored toga, naši rezultati sugerišu da estrogen utiče na akumulaciju mutacija u epitelu dojke, što je u korelaciji sa našim otkrićem smanjene akumulacije nakon porođaja“, kaže odgovarajući autor Seishi Ogava sa Medicinskog fakulteta u Kjotu.

Kako se smatra da je 70% karcinoma dojke osetljivo na estrogen, Ogavin tim bi mogao da rasvetli ulogu estrogena u započinjanju raka dojke.

Dalje istraživanje genetskog odnosa između raka dojke, okolnih lezija i normalnih epitelnih ćelija dovelo je do mapiranja translokacijsko-pozitivne ekspanzije raka dojke. Tokom ovog procesa ekspanzije, ćelije višestrukog porekla koje bi kasnije razvile rak dojke manifestovale su se u prosečnoj starosti od 30 godina.

Prethodne studije su se fokusirale na mutacije pokretača – genetske promene u ćelijama koje su već kancerogene – koje dovode do abnormalnog rasta. Ali ovi nalazi daju samo delimičnu sliku procesa i ne otkrivaju vreme i red mutacija pokretača ili formiranja raka.

„Tkiva normalnog izgleda mogu već sadržati brojne populacije ćelija koje nisu raka – ili klonova – koje su stekle mutacije u genima povezanim sa rakom“, kaže koautor Tomomi Nišimura sa Fakulteta medicine KjotoU.

Nakon što je ispitao sličnosti i razlike u mutacijama kancera i lezija koje nisu od raka koje potiču od klonova, tim je rekonstruisao evoluciono drvo kako bi vizuelizovao jedinstveni obrazac evolucije raka.

„Naša studija nas približava otkrivanju kliničkog profila raka dojke osetljivog na estrogen, posebno kod žena u predmenopauzi, što potencijalno pomaže u praćenju i prevenciji rizika od raka“, dodaje Ogava.