Irska će podržati raseljene stanovnike Mariupolja, doprineti rekonstrukciji grada

Irska će podržati raseljene stanovnike Mariupolja, doprineti rekonstrukciji grada

Irska je spremna da podrži stanovnike Mariupolja koji su primorani da napuste svoje domove usred ruskog rata i pomogne Ukrajini u budućoj rekonstrukciji strateškog lučkog grada na obali Azovskog mora.

Gradsko veće Mariupolja objavilo je ovo u Telegramu, preneo je Ukrinform.

„Irska je spremna da podrži narod Mariupolja. Vadim Bojčenko se o tome dogovorio na sastanku sa ambasadorkom Irske u Ukrajini Terez Hili. Strane su razgovarale o saradnji u cilju podrške raseljenim porodicama Mariupolja i budućoj rekonstrukciji grada u okviru Mariupolja. Reborn kampanja“, navodi se u izveštaju.

Gradonačelnik je sa ambasadorom razgovarao o načinima podrške raseljenim stanovnicima Mariupolja i mogućnostima da se Irska uključi u programe podrške lokalnim školarcima.

Pored toga, Irska je spremna da podeli iskustvo i stručnost koji će pomoći vlastima da razviju novi ekonomski model za Mariupolj, prema kojem će grad živeti kada bude deokupiran, napominje gradsko veće. Irska se posebno može pohvaliti naprednim iskustvom u ekonomskoj transformaciji i razvoju novih industrija.

„Želimo da iskoristimo ovo iskustvo i ojačamo projekat Mariupolj Reborn“, kaže gradonačelnik Vadim Bojčenko.

Kako je saopšteno, ruska agresija izazvala je veliku humanitarnu katastrofu u Mariupolju. Skoro 90% grada je uništeno zbog ruskog granatiranja. Pogođeno je snabdevanje strujom, vodom i gasom. Ruski osvajači ruše oštećene stambene blokove da bi sakrili dokaze o svojim zločinima.