Severna Koreja je ispalila nekoliko krstarećih projektila

Severna Koreja je ispalila nekoliko krstarećih projektila

Severna Koreja je u subotu u ranim jutarnjim satima lansirala nekoliko krstarećih projektila u Žuto more, saopštila je vojska Južne Koreje. Test dolazi ubrzo nakon što je Pjongjang izveo vežbu nuklearnog udara i velike američko-južnokorejske vojne vežbe.

U saopštenju koje je citirala novinska agencija Jonhap, Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje rekao je da su rakete ispaljene oko 4 sata ujutro po lokalnom vremenu, ali nije dao više detalja o vrsti projektila, njihovom broju ili njihovoj tačnoj putanji, pozivajući se na analizu koja je u toku. Jonhap je sugerisao da je Severna Koreja mogla da ispali rakete Hvasal, za koje Pjongjang tvrdi da mogu biti naoružane nuklearnim bojevim glavama.

Vojska Južne Koreje je dodala da „jačaju svoj nadzor i budnost“ i održavaju „punu pripravnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama“.

Incident se dogodio nakon što su Južna Koreja i SAD 31. avgusta zaključile vežbe Ulchi Freedom Shield 23, u kojima je učestvovao najmanje jedan američki strateški bombarder B-1B sa nuklearnom sposobnošću koji leti iznad Korejskog poluostrva. Prema američkim zvaničnicima, ratne igre su imale za cilj jačanje „kombinovanog odbrambenog stava“ i „promovisanje bezbednosti i stabilnosti u severoistočnoj Aziji“.

Lansiranje je takođe usledilo nakon vežbe Severne Koreje u kojoj je njena vojska simulirala nuklearni napad na svog južnog suseda kao odgovor na ono što je opisao kao „avanturističke [i] agresivne ratne vežbe“. U to vreme, Pjongjang je takođe rekao da je vežba izvedena kako bi se poslala „jasna poruka neprijateljima“ i podsetili ih na „odlučnu kaznenu volju Severne Koreje i značajne mogućnosti odmazde“.

Severna Koreja je više puta osuđivala česte zajedničke američko-južnokorejske vežbe, opisujući ih kao probe za invaziju i dokaz da Vašington i Seul sprovode neprijateljsku politiku. Pjongjang takođe tvrdi da je njegov nuklearni arsenal namenjen samo za samoodbranu.