Tajlandski premijer Sretthaa preuzima finansijski portfelj usred ekonomskog rasta

Tajlandski premijer Sretthaa preuzima finansijski portfelj usred ekonomskog rasta

Novi premijer Tajlanda Sretthaa Tavisin imenovan je u subotu za ministra finansija u kabinetu koji je podržao kralj, pošto tajkun za nekretnine nastoji da podstakne drugu po veličini ekonomiju jugoistočne Azije i sprovede ključna obećanja iz kampanje.

Tajlandska ekonomija posustaje zbog slabijeg izvoza i investicija, a centralna banka je prošlog meseca saopštila da bi prognoza za rast od 3,6 odsto za celu godinu mogla biti snižena.

Oživljavanje ekonomije Tajlanda biće jedan od najvećih zadataka za političku pridošlicu Sretu, koji je prošlog meseca postao premijer nakon produžene neizvesnosti posle izbora u maju.

U novom kabinetu, objavljenom u kraljevskom listu i koji je odobrio kralj Maha Vajiralongkorn, Sretthaova Pheu Thai partija, koju podržava porodica milijardera Šinavatra, nadgledaće odbranu, transport, trgovinu, zdravstvo i portfelje ministarstva spoljnih poslova.

Najava novog kabineta usledila je nedeljama nakon što je Sretthaa, bivši predsednik kompanije za razvoj luksuznih nekretnina Sansiri, (SIRI.BK) pobedio na parlamentarnim izborima u avgustu da postane premijer.

Na dan glasanja, Pheu Thai lik Taksin Šinavatra vratio se na Tajland u dramatičnom povratku kući nakon što je 15 godina živeo u inostranstvu u samoizgnanstvu kako bi izbegao 8-godišnju zatvorsku kaznu. Prve noći povratka, Taksin je prebačen u policijsku bolnicu zbog farbanja grudi i visokog krvnog pritiska. Kasnije je podneo molbu za kraljevsko pomilovanje.

U petak je kralj ublažio kaznu na godinu dana, navodeći svoju lojalnost monarhiji i loše zdravlje.

Sretthin brzi uspon na vlast, Taksin nesmetan povratak i koalicija između Pheu Thaija i bivših rivala podstakli su spekulacije o sporazumu između Taksina i njegovih neprijatelja među moćnom konzervativnom i rojalističkom vojskom u zemlji. Taksin i Pheu Thai partija kažu da to nije slučaj.

Pheu Thai će kontrolisati ključna ekonomska ministarstva, koja će biti ključna u sprovođenju njenih politika, uključujući 10.000 bahta (285,63 dolara) u obliku digitalne valute.

Njegov najveći koalicioni partner, Bhumjaithai, najpoznatiji po zagovaranju upotrebe medicinskog kanabisa, nadgledaće ministarstva obrazovanja, unutrašnjih poslova i rada.

Konzervativne i provojne stranke vodiće ministarstva energetike i životne sredine.

Sretthaa i njegov kabinet od 33 ministra položiće zakletvu pred audijencijom kod kralja, a zatim će dati izjavu o politici u parlamentu pre nego što počnu sa radom ovog meseca.

Sretthaa je rekao da će se prvi sastanak kabineta pozabaviti problemima troškova života smanjenjem cena struje i gasa i relaksacijom pravila za ulazak u vizu za kineske dolaske kako bi se podstakao turizam.