Papa na početku posete hvali mongolsku tradiciju verske slobode iz vremena Džingis-kana

Papa na početku posete hvali mongolsku tradiciju verske slobode iz vremena Džingis-kana

Papa Franja je u subotu pohvalio mongolsku tradiciju verskih sloboda koja datira iz vremena njenog osnivača Džingis-kana, kada je otvorio prvu ikada papsku posetu azijskoj naciji molbom za mir i prekid „podmukle pretnje korupcije“, piše AP.

Franjo se sastao sa predsednikom Ukhnaagiinom Khurelsukhom unutar tradicionalnog mongolskog gera ili okrugle jurte, postavljene unutar državne palate, i napisao poruku u knjizi gostiju da je u poseti Mongoliji, „zemlji mladoj i drevnoj, modernoj i bogatoj tradiciji,” kao hodočasnik mira.

„Neka veliko vedro nebo, koje grli mongolsku zemlju, osvetli nove puteve bratstva“, napisao je on.

Franjo je u poseti Mongoliji da bi služio njenoj mladoj katoličkoj zajednici od 1.450 i napravio diplomatski pohod u region u kome Sveta stolica dugo ima problematične odnose, sa Rusijom na severu i Kinom na jugu.

Dok je hrišćanstvo u regionu prisutno stotinama godina, Katolička crkva je u Mongoliji dozvoljeno prisustvo tek od 1992. godine, nakon što je ta zemlja napustila svoju komunističku vladu koja je bila saveznik Sovjetskog Saveza i unela versku slobodu u svoj ustav.

U svojim napomenama, Franjo je pohvalio mongolsku tradiciju verske slobode, napominjući da je takva tolerancija postojala čak i tokom perioda ogromne ekspanzije Mongolskog carstva na veći deo sveta. Na svom vrhuncu, carstvo se protezalo sve do Mađarske i ostaje najveće susedno kopneno carstvo u svetskoj istoriji.

„Činjenica da je carstvo moglo da obuhvati tako daleke i raznolike zemlje tokom vekova svedoči o izvanrednoj sposobnosti vaših predaka da priznaju izuzetne kvalitete naroda prisutnih na njenoj ogromnoj teritoriji i da te kvalitete stave u službu zajedničkog razvoja “, rekao je Fransis. „Ovaj model treba ceniti i ponovo predložiti u naše vreme.”

Franjo je, međutim, ukazao na potrebu za borbom protiv korupcije, što se očigledno odnosi na skandal oko trgovine Mongolije sa Kinom zbog navodne krađe 385.000 tona uglja. U decembru, stotine ljudi su se hrabro borile na niskim temperaturama u glavnom gradu protestujući zbog skandala.

Franjo je upozorio na pretnju koju predstavlja današnji potrošački duh i rekao da religije mogu pomoći u zaštiti od „individualističkog načina razmišljanja koji malo mari za druge i za zdrave, uspostavljene tradicije“.

„U isto vreme, oni takođe predstavljaju zaštitu od podmukle pretnje korupcije, koja zapravo predstavlja ozbiljnu pretnju razvoju svake ljudske zajednice; korupcija je plod utilitarnog i beskrupuloznog mentaliteta koji je osiromašio čitave zemlje“, rekao je on. „To je znak vizije koja ne uspeva da pogleda u nebo i beži od ogromnih horizonata bratstva, postajući umesto toga zatvorena u sebe i zabrinuta samo za svoje interese.

Mongolska vlada je 2023. proglasila „godinom borbe protiv korupcije“ i kaže da sprovodi plan od pet delova zasnovan na Transparensi internešenel, globalnoj organizaciji za borbu protiv korupcije koja je prošle godine rangirala Mongoliju na 116. mesto u svom indeksu percepcije korupcije.

Kasnije u subotu, Franjo je trebalo da se sastane sa sveštenicima i misionarima koji brinu o maloj katoličkoj zajednici u ovoj zemlji u katedrali Svetog Petra i Pavla u glavnom gradu.