Severna Koreja ispaljuje krstareće rakete u more nakon završetka američko-južnokorejskih vojnih vežbi

Severna Koreja ispaljuje krstareće rakete u more nakon završetka američko-južnokorejskih vojnih vežbi

Severna Koreja je u subotu lansirala nekoliko krstarećih projektila u more, saopštila je vojska Južne Koreje, produžavajući svoje aktivnosti testiranja oružja kao odgovor na letnje vojne vežbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje, preneo je AP.

Vojska Južne Koreje otkrila je lansiranje u subotu rano ujutro sa zapadne obale Severne Koreje, navodi se u saopštenju Zajedničkog štaba južnokorejske vojske.

U saopštenju se navodi da južnokorejske i američke obaveštajne službe analiziraju detalje lansiranja. Rečeno je da je Južna Koreja pojačala svoj nadzor i održava čvrstu vojnu spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Lansiranja su usledila dva dana nakon što su američke i južnokorejske vojske završile svoje 11-dnevne vežbe obuke koje Severna Koreja smatra probom za invaziju. Zvaničnici Vašingtona i Seula tvrde da su njihove vežbe defanzivne.

Dan pre nego što je završena američko-južnokorejska obuka, Severna Koreja je ispalila dve balističke rakete kratkog dometa u more u lansiranju za koje je rekla da je trebalo da simulira nuklearne udare „spaljene zemlje“ na Južnu Koreju. Sever je rekao da odvojeno održava komandnu vežbu sa ciljem da se uvežba okupacija teritorije Južne Koreje u slučaju sukoba.

21. avgusta, na dan kada su počele američko-južnokorejske vežbe, severnokorejski državni mediji rekli su da je njen lider Kim Džong Un primetio lansiranje krstarećih raketa.

Drugi pokušaj Severne Koreje da postavi vojni špijunski satelit u orbitu propao je 24. avgusta, ali je zemlja rekla da će treći pokušaj učiniti u oktobru.

Od početka 2022. godine, Severna Koreja je izvršila više od 100 testova oružja — mnoga od njih su balistička lansiranja, koja su zabranjena rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Testovi krstarećih raketa Severne Koreje nisu zabranjeni, ali i dalje predstavljaju pretnju za njene rivale jer su dizajnirani da lete na nižoj visini kako bi izbegli otkrivanje radara. Analitičari kažu da glavne misije severnokorejskih krstarećih raketa pogađaju nadolazeće američke ratne brodove i nosače aviona u slučaju rata.

Strani stručnjaci kažu da Kim koristi američko-južnokorejske vojne vežbe kao izgovor da proširi svoje raketne i nuklearne arsenale kako bi povećao uticaj u budućoj diplomatiji sa Sjedinjenim Državama. Kažu da Kim traži međunarodno priznanje kao legitimna nuklearna država da bi ukinuo sankcije UN-a Severu.