Danilov: Pogađanje ciljeva na teritoriji Rusije na udaljenosti od 1.500 km nije problem

Danilov: Pogađanje ciljeva na teritoriji Rusije na udaljenosti od 1.500 km nije problem

Ukrajina od 2020. radi na dva strateška pravca – domaćem raketnom programu i upotrebi dronova. Dakle, pogađanje ciljeva na teritoriji države agresora, čak i na udaljenosti od 1.500 km od Ukrajine, više nije problem, rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksij Danilov, prenosi Ukrinform.

Istovremeno je napomenuo da je ukrajinska vojska napala samo vojne objekte Ruske Federacije, dok je dizanje u vazduh rafinerija nafte ili drugih objekata delo ruskih partizana koje Ukrajina nije kontrolisala.

„Poreklo oružja koje se koristi protiv teritorije Ruske Federacije je ukrajinsko. Postoje dve oblasti koje su se razvijale u određenom vremenskom periodu – raketni program, koji je odobren još 2020. godine za stvaranje sopstvenih ukrajinskih raketa, i korišćenje bespilotnih letelica koje su danas veoma moćno raspoređene u našoj zemlji uz angažovanje velikog broja privatnih kompanija.Sve će to doneti svoje rezultate, s obzirom da ne napadamo civilne objekte Ruske Federacije – škole, vrtiće – kao što to čini teroristička država. Mi napadamo ili fabrike ili vojne proizvodne objekte – komponente koje ubijaju našu decu. Moramo tome stati na kraj“, rekao je Danilov.

Što se tiče udaljenosti na kojoj ukrajinske trupe mogu da pogode objekte, 700 i 1.000–1.500 km više neće biti problem, istakao je sekretar NSDC.

„Ogroman broj stručnih ljudi je radio za ovo, a sve se to dešava da bismo zaštitili svoju zemlju. Legitimne ciljeve u ovom ratu određuje vojni vrh. Međutim, ako u ruskim šumama ima partizana koji su nezadovoljni sa režimom koji je na teritoriji Rusije uspostavio savremeni Hitler po imenu Putin, onda imaju pravo da koriste odgovarajuća sredstva za uništavanje sa svoje teritorije.Ne možemo da kontrolišemo šta će biti pogođeno – rafinerije nafte ili druge stvari.Ovo je posebna smer rada na teritoriji Ruske Federacije koji obavljaju ruski državljani“, dodao je on.