Japan obeležava 100 godina od razornog Velikog zemljotresa Kanto

Japan obeležava 100 godina od razornog Velikog zemljotresa Kanto

Zemljotres jačine 7,9 stepeni Rihterove skale koji je 1. septembra 1923. godine, nešto pre podneva, pogodio oblast Sagamihara jugozapadno od Tokija, izazvao je široko rasprostranjen pakao u regionu, zbog čega je većina žrtava stradala u požaru. Vatra je uništila skoro 300.000 japanskih kuća od papira i drveta, pošto je zemlja pretrpela veliku društvenu i ekonomsku štetu baš dok je pokušavala da se modernizuje.

Nakon toga, hiljade etničkih Korejaca je ubijeno dok su policija i drugi odgovorili na neosnovane glasine da Korejci truju bunare. Vlada nikada nije u potpunosti priznala divljanje.

Japanski zvaničnici su zabrinuti da bi se još jedan razorni potres mogao ponoviti. U petak, vežba je simulirala posledice izmišljenog potresa jačine 7,3 stepena u centru Tokija u 7 sati ujutro. Kišida i njegovi ministri iz kabineta, u odgovarajućim svetloplavim uniformama, otišli ​​su do kabineta premijera na sastanak za hitne reakcije kako bi razgovarali o početnim merama sa hipotetički teško pogođen grad Sagamihara, epicentar iz 1923. godine.

Japan, koji se nalazi na takozvanom pacifičkom „vatrenom prstenu“, jedna je od zemalja na svetu sa najviše zemljotresa. Zemljotres magnitude 9,0 11. marta 2011. kod severoistočne obale Japana izazvao je ogroman cunami, ubio više od 18.000 i izazvao nuklearnu katastrofu.

U petak su u opštinama i školama širom zemlje izvedene vežbe protiv zemljotresa. U osnovnim školama deca su čučala ispod klupa kako bi zaštitila glavu od padajućih predmeta.

Kišida je trebalo da se pridruži zajedničkoj vežbi protiv zemljotresa čiji je domaćin Sagamihara i kojoj će se pridružiti osam gradova, uključujući Tokio.

Glavni sekretar kabineta Hirokazu Macuno rekao je novinarima da 1. septembar ove godine predstavlja više od stogodišnjice Velikog zemljotresa Kanto. Služi kao lekcija za izgradnju struktura sa većom otpornošću na potrese i požar.

„Nećemo dozvoliti da se sećanja na Veliki Kanto zemljotres nestanu i (daćemo) sve od sebe da preduzmemo sveobuhvatne mere“, dok se zemlja sprema za još jedan veliki zemljotres u Tokiju i drugde, rekao je Macuno.

Potres se dogodio 13 godina nakon što je japanska kolonijalna vlast nad Korejskim poluostrvom počela 1910. Mnogi Korejci, Kinezi i Japanci koji su pogrešno smatrani Korejcima, kao i japanski komunisti, radnički aktivisti i anarhisti, ubijeni su od strane policije i paravojske. Zvaničnog broja nema, a istoričari kažu da ih je ubijeno oko 6.000.

Na komemoraciji koju su stanovnici Koreje i grupe za ljudska prava održali kod spomenika posvećenom žrtvama masakra, prisutni su odali minut ćutanja uz zvuk zvona u 11:58, u vreme kada je zemljotres 1923. godine pogodio. Nekadašnji guverneri Tokija slali su poruku saučešća na ceremoniji, ali tradicija je prekinuta 2017. godine, godinu dana nakon što je guverner Juriko Koike preuzeo dužnost.

Koike, koji je prisustvovao vežbi negde drugde u Tokiju, nije se pojavio na zvaničnom godišnjem obeležju žrtvama zemljotresa u sali u teško pogođenom regionu Sumida u centru Tokija. Ona je u poruci koju je pročitala njena pomoćnica izrazila saučešće svim žrtvama zemljotresa.