Gvatemala proglasila vanredno stanje zbog denga groznice

Gvatemala proglasila vanredno stanje zbog denga groznice

Gvatemala je u četvrtak proglasila nacionalnu zdravstvenu vanrednu situaciju zbog izbijanja denga groznice koja je ove godine ubila 22 i zarazila hiljade.

Ministar zdravlja Fransisko Koma najavio je meru koja će ostati na snazi tri meseca i podrazumevaće široko rasprostranjenu fumigaciju kako bi se iskorenili komarci koji prenose bolest.

Prema podacima ministarstva zdravlja, ove godine je prijavljeno više od 12.200 slučajeva denga, što je više nego dvostruko više od broja u istom periodu 2022. godine. Bilo je 22 smrtnih slučajeva.

Zvaničnik civilne zaštite Volter Monroj rekao je da će s približavanjem kišne sezone biti više stajaće vode za razmnožavanje komaraca.

„Važnost ove intervencije i ove međuresorne koordinacije je da se spreči povećanje broja aktuelnih slučajeva“, rekao je on o vanrednom stanju.

Gvatemala je zabeležila najveći broj godišnjih slučajeva u 2019. godini, sa više od 50.000.

Denga je bolest endemska za tropska područja koja uzrokuje visoku temperaturu, glavobolju, mučninu, povraćanje, bol u mišićima i, u najtežim slučajevima, krvarenje koje može dovesti do smrti.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je u aprilu da se denga i druge bolesti izazvane virusima koje prenose komarci šire brže i dalje zbog klimatskih promena.