Burkina Faso kaže da je lider razgovarao o mogućoj vojnoj saradnji sa ruskom delegacijom

Burkina Faso kaže da je lider razgovarao o mogućoj vojnoj saradnji sa ruskom delegacijom

Ruska delegacija razgovarala je u četvrtak sa privremenim predsednikom Burkine Faso Ibrahimom Traoreom na sastanku koji je uključivao razgovore o mogućoj vojnoj saradnji, navodi se u saopštenju predsedništva Burkinabea, piše Rojters.

U njemu se navodi da je poseta, koju je predvodio zamenik ruskog ministra odbrane Junus-Bek Jevkurov, nastavak razgovora između Traorea i ruskog predsednika Vladimira Putina na samitu Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu u julu.

Odnosi zapadnoafričke zemlje sa Moskvom predvođene huntom bili su u centru pažnje otkako je istjerala francuske trupe u februaru, što je podstaklo spekulacije da će produbiti bezbjednosne veze sa Rusijom poput susjednog Malija, gdje djeluju ruski Vagnerovi plaćenici.

Na sastanku je bilo reči o „oblastima saradnje (koje) se prvenstveno tiču vojnog domena, uključujući obuku kadeta i oficira Burkinabea na svim nivoima, uključujući pilote u Rusiji“, navodi se u saopštenju.

Nije rečeno da li će ruski vojni treneri biti poslati u Burkinu Faso.

Poseta bi mogla da bude dodatni znak da Moskva nastoji da ojača svoj uticaj u Africi nakon smrti šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, koji je preko Vagner grupe izgradio mrežu interesa u nekoliko afričkih zemalja i šire.