Jelen će prisustvovati samitu G20 u Indiji, sa fokusom na ekonomiju, klimu, Ukrajinu

Jelen će prisustvovati samitu G20 u Indiji, sa fokusom na ekonomiju, klimu, Ukrajinu

Američka ministarka finansija Dženet Jelen otputovaće u Nju Delhi da učestvuje na samitu lidera G20 od 7. do 10. septembra, čineći svoju četvrtu posetu Indiji za 10 meseci, saopštilo je Ministarstvo finansija u četvrtak.

Jelen namerava da se na samitu fokusira na jačanje globalne ekonomije i podršku zemljama sa niskim i srednjim dohotkom kroz unapređenje napora na restrukturiranju duga, evoluciji multilateralnih razvojnih banaka (MDB) i izgradnji sredstava povereničkih fondova Međunarodnog monetarnog fonda, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ona će „nastaviti da gradi zamah“ za svoj nagon da evoluira Svetsku banku i druge multilateralne zajmodavce kako bi povećala finansijske kapacitete za pomoć u tranziciji na čistu energiju u zemljama u razvoju, u borbi protiv pandemija, krhkosti i sukoba, navodi se u saopštenju.

Trezor procenjuje da zajmodavci zajedno mogu da otključaju 200 milijardi dolara novog finansiranja tokom jedne decenije uz mere bilansa stanja koje se sada sprovode ili se diskutuju.

Ministarstvo finansija je saopštilo da će Jelen takođe okupiti američke saveznike iz G20 da održe ekonomsku podršku Ukrajini i povećaju troškove za Rusiju zbog nastavka rata Moskve u Ukrajini. Ovo uključuje podršku ograničenju cena ruskog izvoza nafte predvođenom G7 i napore da se ojača globalna bezbednost hrane suočena sa ograničenjima na ukrajinski izvoz žitarica.

Istovremeno, Ministarstvo finansija je saopštilo da će Jelen raditi na produbljivanju bilateralnih veza SAD sa Indijom, zemljom koju je prvi put opisala prošlog novembra kao glavnu destinaciju za „prijatelje” i alternativu Kini za američke investicije i lance snabdevanja.

U saopštenju Trezora se ne pominju konkretni bilateralni sastanci.

Na marginama prošlogodišnjeg samita G20 u Indoneziji, Jelen se sastala sa tadašnjim guvernerom Narodne banke Kine Ji Gangom na prvom od nekoliko sastanaka licem u lice sa visokim kineskim zvaničnicima u poslednjih nekoliko meseci kako bi se ublažile teške američko-kineske veze, što je kulminiralo u svojoj poseti Pekingu u julu.