Olimpijske igre: Odluka o novim sportovima za LA28 dolazi 8. septembra

Olimpijske igre: Odluka o novim sportovima za LA28 dolazi 8. septembra

Odluka o tome koji će novi sportovi biti dodati Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 2028. biće objavljena sledeće nedelje, piše Rojters.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) najavio je ove nedelje da će održati sastanak Izvršnog odbora 8. septembra kada će, prema izvoru, doneti odluku o programu LA28.

Zasedanje MOK-a bi trebalo da ratifikuje tu odluku kada se sastane od 15. do 17. oktobra u Mumbaju.

Izvršni odbor čine predsednik MOK-a Tomas Bah, četiri potpredsednika i 10 drugih članova, dok je zasedanje generalni sastanak članova MOK-a.

Kada je tražen komentar, MOK je rekao da je mogućnost predlaganja dodatnih sportova u punoj diskreciji Organizacionog komiteta Olimpijskih igara.

Zatim o njemu raspravlja Komisija olimpijskog programa i prosleđuje ga Izvršnom odboru, koji bi predlog stavio na glasanje na sednici MOK-a u Mumbaju.

Organizacioni komitet LA28 nije odmah odgovorio Rojtersu na pitanje da komentariše.

Devet sportova koji traže uključivanje za LA28 se sastoji od fudbala, karatea, kik boksa, bejzbol-softbola, lakrosa, brejkdensa, skvoša, moto sporta i kriketa.

Od tih devet sportova, karate i bejzbol-softbol su jedini koji su uključeni u Igre u Tokiju 2020.

Iako bi njihovo uključivanje bilo zagarantovano samo za jedno izdanje Igara, ovi sportovi se oslanjaju na podsticaj koji je dat njihovim uključivanjem kako bi podstakli rast i ostali atraktivan olimpijski proizvod u narednom četvorogodišnjem ciklusu.

U februaru 2022. MOK je potvrdio 28 sportova „usmerenih na mlade“ za uvrštavanje na LA28 listu koja uključuje skejtbord, sportsko penjanje i surfovanje.

Organizatori Olimpijskih igara u Parizu 2024. naredne godine su uključili četiri dodatna sporta za svoje Igre – brejkdens, sportsko penjanje, skejtbord i surfovanje – od kojih su poslednja tri takođe predstavljena kao dodatni događaji na Igrama u Tokiju.