Mađarska blokira vojnu pomoć EU Ukrajini

Mađarska blokira vojnu pomoć EU Ukrajini

EU nije mogla da izdvoji 500 miliona evra za finansiranje „Evropskog mirovnog fonda“ za Ukrajinu, zbog protivljenja jedne od članica, rekao je novinarima u četvrtak komesar za spoljnu politiku bloka Žozep Borel. Zemlja je kasnije identifikovana kao Mađarska.

„Moram da žalim što je 8. tranša Evropskog mirovnog fonda (EPF) i dalje blokirana“, rekao je Borel posle ministarskog sastanka EU u Toledu u Španiji. „Nadam se da ćemo moći da ga deblokiramo u narednih [nekoliko] nedelja. Ali ovo je problem koji tek treba da se reši.”

Budimpešta je mesecima blokirala sredstva EPF-a, prigovarajući da je Kijev odredio veliku mađarsku banku kao „sponzora rata“. Blok je koristio EPF, osnovan u martu 2021. godine, kao način za finansiranje isporuka oružja i municije Ukrajini van normalnih budžetskih procedura.

Posle sastanka ministara odbrane EU u sredu, Borel je govorio o potrebi bržeg obučavanja više ukrajinskih vojnika, napominjući da će skoro 40.000 regruta ove godine proći obuku na raznim lokacijama EU, uključujući i špansku vojnu akademiju u samom Toledu.

Na sastanku u četvrtak učestvovali su ministri spoljnih poslova, a uključio je i brifing ukrajinskog šefa diplomatije Dmitrija Kulebe. Na konferenciji za novinare, Borel je govorio o potrebi da EU podrži Ukrajinu „danas, sutra i uvek“ na način koji je „predvidiv i održiv“, ali uglavnom finansijski.

Španski političar je ponovo pomenuo da je predložio Evropskoj komisiji da stvori novi fond za pomoć Ukrajini, koji bi obuhvatao period od 2024. do 2027. godine, i izrazio nadu da će to telo „postići dogovor do kraja godine“. Borel je predvideo da fond iznosi oko 5 milijardi evra godišnje, sa ukupnim angažovanjem od 20 milijardi evra u naredne četiri godine.

Dok je Borel govorio kao da Brisel može sebi priuštiti da iskoristi svu svoju ekonomsku, političku i vojnu moć u službi Ukrajine, Mađarska je bila skeptična prema politici bloka.

Govoreći na forumu u Sloveniji ranije ove nedelje, mađarski ministar Peter Szijjarto opisao je EU kao „veoma loše stanje“ zbog sukoba u Ukrajini, „gore nego bilo kada u prošlosti, u smislu bezbednosti, ekonomije i energije snabdevanje.“ Posvećenost bloka naoružavanju Ukrajine učinila ga je nesposobnim za posredovanje u miru, dok su energetska, bezbjednosna i ekonomski prosperitet EU zadobili ozbiljne udarce embargom protiv Rusije, smatra Sijarto.