Tramp: Bajden će iskoristiti Covid za lažiranje izbora

Tramp: Bajden će iskoristiti Covid za lažiranje izbora

Bivši američki predsednik Donald Tramp izjavio je da će administracija predsednika Džoa Bajdena iskoristiti ponovnu pojavu Covid-19 da prepiše izborna pravila kako bi ga sprečila da pobedi na predstojećim izborima.

„Levački ludaci se veoma trude da vrate blokade i mandate kovida sa svim svojim iznenadnim strahom od novih varijanti koje dolaze“, rekao je Tramp u video poruci objavljenoj u četvrtak. „Bože, znaš šta još dolazi? Izbori.”

„Oni žele da ponovo pokrenu histeriju kovida kako bi mogli da opravdaju više zatvaranja, više cenzure, više ilegalnih kutija za slanje, više glasačkih listića i triliona dolara isplate svojim političkim saveznicima koji idu na izbore 2024.“, nastavio je on, dodajući „ da li to zvuči poznato?“

Pretnju Covid-19 pozvali su i guverneri demokrata i republikanaca da bi promenili izborne zakone 2020. Glasački listići poštom su izdati većem broju birača i prihvaćeni nakon uobičajenog roka na dan izbora, partijskim aktivistima je bilo dozvoljeno da pokupe glasačke listiće iz kutije, a glasački listići u odsustvu su prihvatani bez potpisa svedoka. Primena ovih zakona varirala je od države do države, pri čemu su se države koje vode demokrate obično odricale većine pravila.

Iako su ove promene dovele do izbora koji su prkosili skoro svim tradicionalnim pokazateljima koji su završili Trampovim gubitkom, sam Tramp je bio taj koji je neprestano obnavljao proglašenje vanrednog stanja koje je korišćeno da opravda promene. Takođe je uveo karantin širom zemlje u martu i aprilu 2020. godine, izdao nacionalne smernice koje preporučuju zatvaranje škola i imenovao promandantnog dr Entonija Faučija da vodi svoju radnu grupu za koronavirus.

„Svakom covid tiraninu koji želi da nam oduzme slobodu, čujte ove reči: nećemo se povinovati, pa nemojte ni da razmišljate o tome. Nećemo zatvoriti naše škole; nećemo prihvatiti vaša zaključavanja; nećemo se pridržavati vaših mandata maski; i nećemo tolerisati vaše mandate o vakcinama“, nastavio je Tramp u videu od četvrtka.

„Namestili su izbore 2020. i sada pokušavaju da urade istu stvar iznova nameštajući najvažnije izbore u istoriji naše zemlje.

Zvaničnici javnog zdravlja trenutno prate širenje dve nove varijante koronavirusa: EG.5 ili Eris i BA.2.86. Iako Centri za kontrolu i prevenciju bolesti više ne prate nove slučajeve virusa, njegove najnovije brojke pokazuju povećanje od 19% u hospitalizacijama i povećanje od 17% smrtnih slučajeva između druge i treće nedelje u avgustu. Međutim, samo četvrtina ljudi je hospitalizovana ovog meseca nego u istom mesecu prošle godine, a većina onih koji se leče su stariji od 65 godina, rekla je u utorak direktorka CDC-a Mendi Koen.

Ipak, univerziteti u Džordžiji i Luizijani su već ponovo uveli obavezno nošenje zaštitnih maski, kao i neki zdravstveni radnici i druga preduzeća.