Komitet UN poziva bogati svet da ukine patente za COVID vakcinu

Komitet UN poziva bogati svet da ukine patente za COVID vakcinu

Komitet UN za borbu protiv rasizma pozvao je u četvrtak bogate zemlje — posebno Britaniju, Nemačku, Švajcarsku i Sjedinjene Države — da se odreknu patenata za vakcinu protiv korona virusa i rekao da su prekršile garanciju protiv rasne diskriminacije.

U junu 2022, zemlje članice Svetske trgovinske organizacije postigle su sporazum kojim se ovlašćuju zemlje u razvoju da ukinu patente za vakcinu protiv COVID-19 na pet godina, ali su dalji razgovori o tom pitanju zaustavljeni.

Komitet UN za eliminaciju rasne diskriminacije, grupa od 18 nezavisnih stručnjaka za ljudska prava čiji stavovi nisu obavezujući, rekao je da sporazum nije učinio dovoljno na smanjenju dispariteta.

Prema najnovijim podacima SZO, 32 odsto svetske populacije primilo je najmanje jednu dozu vakcine ili dodatnu dozu vakcine, ali je u nekim zemljama u razvoju ta cifra manja od jedan odsto, navodi se u saopštenju.

„Uporno odbijanje“ bogatih zemalja da se odreknu prava intelektualne svojine „pobuđuje zabrinutost“ u vezi sa njihovim obavezama prema Međunarodnoj konvenciji o eliminaciji svih oblika rasne diskriminacije, dodao je komitet.

Rečeno je da COVID-19 ostaje ozbiljan problem javnog zdravlja sa „razornim“ uticajima koji nesrazmerno padaju na ljude afričkog ili azijskog porekla, etničke manjine, romske zajednice i starosedeoce.

Nejednakost bi se mogla „značajno ublažiti“ deljenjem pristupa pravima intelektualne svojine na vakcine, tretmane i tehnologije koje služe za život, „koje trenutno rezerviše nekoliko zemalja na globalnom severu“, navodi se u saopštenju.