Kako su drevne pčelinje jame dovele do boljeg razumevanja neandertalaca

Kako su drevne pčelinje jame dovele do boljeg razumevanja neandertalaca

Šanidarska pećina se nalazi u planinama Zagros u kurdskom autonomnom regionu Iraka, u pograničnom regionu između Irana i jugoistočne Turske. Unutar pećine nalazi se jedna od zbirki neandertalskih ostataka o kojima se najduže raspravlja.

Istraživači sa Univerziteta Džon Murs u Liverpulu, Univerziteta u Kembridžu i Univerziteta u Londonu sarađivali su kako bi ponovo istražili jedan od nalaza o kojima se najviše raspravljalo, „sahranu cveća“. Prethodno je pretpostavljeno da je polen pronađen u sahrani neandertalaca dokaz o cvetnoj grobnoj ponudi.

U radu, „Shanidar et ses fleurs? Razmišljanja o palinologiji hipoteze neandertalskog ‘cvetnog sahranjivanja'“, objavljenom u Journal of Archaeological Science, tim iznosi slučaj da je polen pronađen u grobnicama ne- postavljanje ljudi, verovatno od strane pčela.

Svojim iskopavanjima u pećini Šanidar 1950-ih i 1960-ih, Ralf Solecki je izneo hipotezu o „sahrani cveća”. Prema ovoj hipotezi, neandertalac poznat kao Šanidar 4 stavljen je na krevet sa cvećem, verovatno iz medicinskih razloga, kao znak naklonosti ili u znak poštovanja.

Ova hipoteza je imala transformativni uticaj na razumevanje neandertalaca, dovodeći u pitanje njihove prethodne karakterizacije kao potpuno surove i sugerišući da su bili sposobni za empatiju i brigu.

Otkriće polena u grobnim jamama sugerisalo je mogućnost pogrebnih prinosa Soleckom. On napominje da su neki od ovdašnjih radnika voleli da nose cveće za pojasom i da je polen mogao da stigne preko tima za iskopavanje, iako je to na kraju isključeno.

Na osnovu prethodnih ilustracija francuskog arheologa Arlet Leroi-Gourhan o polena oko neandertalca Shanidar 4 koji pokazuje spljoštenje i koroziju, u skladu s tim da je drevni, istraživači odbacuju mogućnost da su Solecki i njegove kolege uneli polen. Umesto toga, oni zaključuju da je polen verovatno približno savremen neandertalcu sa kojim je povezan.

Analiza zaključuje da prisustvo taksonomski mešovitih grudvica nije u skladu sa nakupinama polena od taloženja celih cvetova. Umesto toga, istraživači sugerišu da je mnogo verovatnije da su taksonomski pomešani polen sakupile i deponovale pčele.

Na manje utabanim delovima dna pećine danas se mogu naći jazbine usamljenih pčela. Pojedine pčele mogu sakupljati više vrsta cvetnog polena dok se hrane, a njihove jazbine su uobičajene za pećinu, što ih čini idealnim osumnjičenim za nakupine polena.

Većina jazbina je opisana kao subvertikalna do vertikalna i plitka (<5 cm), a neke su dublje od 0,5 m i prečnika 6–8 mm. Obloge u obliku metka su veoma izdržljive, a trenutni istraživači su otkrili drevne obloge jazbina u svojim iskopavanjima, potvrđujući prisustvo drevnih pčela.

Starije jame obično imaju peščano, pepeljasto punjenje, što je teže videti. Uz pažljivo posmatranje (i veštačko osvetljenje), teksturne razlike u odnosu na sediment domaćina mogu se videti kako seče kroz slojevitost.

Autori primećuju da je oblast u kojoj su pronađeni Šanidar 4 i pripadajući skeletni ostaci ostavljena otvorena više od godinu dana pre početka iskopavanja, otvarajući mogućnost da su gomile polena unele pčele neposredno pre Soleckog iskopavanja.

Kako bi one bile uočljivije za prvobitno iskopavanje nego drevne pčelinje jazbine na mestu iskopavanja, možda je verovatnije da su se pčele gnezdile u sedimentima oko Šanidara 4 ubrzo nakon sahranjivanja.

U savremenim uslovima, cveće predstavljeno u polenu Shanidar 4 ne može se sakupiti istovremeno u bilo kojoj sezoni, što isključuje da se tim za iskopavanje i cveće sakupljaju odmah u trenutku smrti. Pčele su lako mogle da deponuju polen tokom vegetacije.

S druge strane, Leroi-Gourhanova sugestija da neke grudvice sadrže nezreli polen može sugerisati složenije scenarije. Neka pitanja tek treba da budu rešena.

Istraživači tek treba da razjasne ili utvrde zašto su nakupine polena pronađene samo iz tri uzorka povezana sa ostacima neandertalaca od 21 uzorka koji sadrži polen koje je analizirao iz pećine Leroi-Gourhan. Mogućnost drugih mehanizama, poput malih sisara ili aktivnosti neandertalaca, prema istraživačima, ne može se potpuno isključiti.

Neobjašnjivi fragmenti drveta pronađeni u grobnoj prljavštini Šanidara Z, nedavno otkrivenog skeleta neandertalca koji se značajno preklapa sa lokalitetom Šanidar 4, sugerišu da je u pećini ostalo još više pogrebne misterije.

Soleckijevi originalni zaključci, kao što je navedeno u njegovoj hipotezi, su predložili scenario u kojem su neandertalci pokazali složeno ponašanje vezano za brigu o svojim mrtvima, kao što su sahrana i pogrebne ponude, što se prilično razlikovalo od ranijih percepcija neandertalaca kao primitivnih, manje naprednih ili čak divljih. bića.

Njegovi originalni zaključci su bili predmet debate i pomno od strane kasnijih istraživača, često postavljajući pitanje da li su ostaci namerno postavljeni i sahranjeni. Uz različita alternativna objašnjenja i kritike koje se iznose tokom godina, hipoteza sahrane i dalje stoji jer je otkriveno više potkrepljujućih dokaza za namerno sahranjivanje.

Postoje i ostaci neandertalaca pronađeni u pećini Šanidar, tačnije Šanidar 1, sa dokazima da je verovatno dobio doživotnu negu. Šanidar 1, muškarac neandertalac, imao je tešku povredu glave zbog koje je možda ostao slep na levo oko dok mu je delimično paralisala desnu ruku i nogu.

Istraživači su ranije sugerisali da činjenica da je Shanidar 1 preživeo duži period sa ovim povredama ukazuje na to da je dobio negu i podršku drugih članova grupe neandertalaca. Ovo se može posmatrati kao dokaz saosećanja i saradnje unutar neandertalskih zajednica.

Čak i ako se ispostavi da je polen iz pećine Šanidar od aktivnosti pčela, preuzimanje mogućnosti intelektualno složenog neandertalca bio je ispravan izbor.

U godinama od prvobitnog otkrića, otkriveno je da su neandertalci na drugim lokacijama odgovorni za pećinske slike i bakropise, rezbarena drvena koplja za bacanje, nakit napravljen od orlovih kandži i perle napravljene od kosti, školjki i slonovače.

Neandertalci su takođe sakupljali ukrasne školjke sa dalekih plaža, slagali velike životinjske lobanje oko ognjišta, pravili komplete za paljenje vatre, destilovali brezov katran u sintetički lepak i bili su dovoljno šarmantni da se ukrste sa precima većine savremenih ljudi.

Stavljanje nekoliko cveća na grobnicu više ne izgleda izvan okvira kompleksnosti ponašanja neandertalaca. Soleckijeva bistra hipoteza o „sahrani cveća“ možda je odgovorna za promenu u razmišljanju koja je omogućila nepristrasne procene mnogih drugih lokacija i bolje razumevanje naših unutrašnjih neandertalskih rođaka.