EU poziva zemlje članice da prestanu da kupuju tečni prirodni gas od Ruske Federacije

EU poziva zemlje članice da prestanu da kupuju tečni prirodni gas od Ruske Federacije

Evropska komisija je, komentarišući podatke o povećanju kupovine tečnog prirodnog gasa (TNG) iz Rusije od strane zemalja članica, ponovila poziv da prekinu ovu praksu.

Ovo je na brifingu u četvrtak rekao predstavnik Evropske komisije Tim Mekfi, javlja dopisnik „Evropske pravde“.

On je naglasio da je, generalno, od februara 2022. godine, kada je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, uvoz ruskih energenata u EU značajno smanjen.

„EU je potpuno zaustavila uvoz ruskog uglja. Smanjila je uvoz ruske nafte za oko 90%. A mi smo ukupan uvoz ruskog gasa i tečnog gasa smanjili za oko dve trećine“, naglasio je Mekfi.

„Dakle, čak i ako je uvoz LNG-a porastao, njihov obim je i dalje relativno mali i čini veoma mali udeo u našem ukupnom uvozu energije“, dodao je on.

Predstavnik Evropske komisije podsetio je i na reči evropskog komesara za energetiku Kadrija Simsona, koji je još u martu, na sednici Evropskog parlamenta, pozvao na što pre potpunu eliminaciju ruskog gasa.

Komesarka je rekla da poziva sve zemlje članice EU i sve kompanije da prestanu da kupuju ruski LNG i da ne potpisuju nikakve nove ugovore sa Rusijom nakon isteka sadašnjih ugovora“, podsetio je Mekfi.

Istraživanje antikorupcijske grupe Global Vitness, objavljeno dan ranije, pokazalo je da su zemlje EU kupile 22 miliona kubnih metara ruskog LNG-a između januara i jula 2023. – u poređenju sa 15 miliona kubnih metara u istom periodu 2021., što je 40 odsto. povećati.

Isporuka gasa cevovodom u Evropu iz Rusije pala je na najniži nivo u istoriji nakon invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Ali umesto toga, povećane su isporuke LNG-a iz celog sveta, uključujući i Rusiju, koja ne podleže nikakvim sankcijama EU.