Japan zahteva rekordnu potrošnju na odbranu usred tenzija sa Kinom

Japan zahteva rekordnu potrošnju na odbranu usred tenzija sa Kinom

Japansko ministarstvo odbrane postavilo je u četvrtak rekordnu potrošnju od 7,7 biliona jena (52,67 milijardi dolara), za fiskalnu 2024. godinu, što je najnoviji korak plana za povećanje potrošnje za odbranu za 43 biliona jena tokom pet godina, piše Rojters.

Zahtev se odnosi na drugu godinu plana premijera Fumija Kišide da udvostruči potrošnju za odbranu na 2% bruto domaćeg proizvoda do 2027. godine, jer se suočava sa sve snažnijom Kinom i nepredvidivom Severnom Korejom.

Zahtev dolazi pošto su se odnosi Japana sa Kinom naglo pogoršali, a Japan je prošle nedelje počeo da baca prečišćenu radioaktivnu vodu iz svoje uništene nuklearne elektrane Fukušima u more. Kina je osudila oslobađanje i zabranila japanski uvoz morskih plodova.

Zahtev za fiskalnu 2024, podnet Ministarstvu finansija, dodaje skoro trilion jena budžetu za prethodnu godinu od 6,8 biliona jena. Budžet će, ako bude odobren, imati povećanu potrošnju za oko trilion jena u odnosu na prethodnu godinu za dve uzastopne godine bez presedana.

Ministarstvo odbrane planira da izdvoji više od 900 milijardi jena za obezbeđenje municije i oružja, uključujući nove rakete brod-vazduh, prema zahtevu za budžet.

Otprilike 600 milijardi jena biće iskorišćeno za jačanje logističkih sposobnosti za raspoređivanje oružja i resursa ka jugozapadnim ostrvskim lancima u slučaju vanredne situacije.

Budžet uključuje sredstva za tri nova desantna broda, u ukupnoj vrednosti od 17 milijardi jena, 17 transportnih helikoptera, za više od 300 milijardi jena, i novi specijalizovani transportni tim za poboljšanje sposobnosti raspoređivanja, navodi se u zahtevu Ministarstva odbrane.

Japan će takođe uložiti 75 milijardi jena za zajednički razvoj projektila presretača za suprotstavljanje hipersoničnim bojevim glavama sa Sjedinjenim Državama i 64 milijarde jena za stvaranje borbenih aviona sledeće generacije sa Britanijom i Italijom.

Rekordna potrošnja na odbranu od strane čvrstog saveznika SAD dolazi nakon decenija pacifističke politike. Sjedinjene Države su 1947. nametnule Japanu ustav koji se odriče rata.

Ali zabrinutost zbog kineskih pomorskih ambicija i vojne asertivnosti, posebno zbog Tajvana, i ratoborne i sve bolje naoružane Severne Koreje, promenila je razmišljanje, kao i ruska invazija na Ukrajinu.

Japanska agresija pre i tokom Drugog svetskog rata i dalje je uzrok tenzija u odnosima sa nekim zemljama u Aziji, a Japan je dao uveravanja da njegova rastuća vojna snaga neće biti iskorišćena da ugrozi druge.

Japan je rekao da će i dalje dati prioritet diplomatskim naporima i dijalogu kako bi sprečio nesporazume.