Testovi nuklearnog oružja doprinose postojanoj radioaktivnosti kod nemačkih divljih svinja

Testovi nuklearnog oružja doprinose postojanoj radioaktivnosti kod nemačkih divljih svinja

Čupave svinje sa kljovama slobodno lutaju šumama Nemačke i Austrije. Iako ove divljači izgledaju dobro, neke sadrže radioaktivni cezijum na nivoima koji njihovo meso čine nebezbednim za jelo.

Ranije su naučnici pretpostavili da je kontaminacija proistekla iz nesreće nuklearne elektrane u Černobilu 1986. godine. Ali sada, istraživači izvještavaju u Environmental Science & Technologi da ispadanje nuklearnog oružja od prije 60 do 80 godina takođe značajno doprinosi postojanoj radioaktivnosti divljih svinja.

Radioaktivni cezijum, nusproizvod eksplozija nuklearnog oružja i proizvodnje nuklearne energije, predstavlja rizik za javno zdravlje kada uđe u životnu sredinu. A životna sredina širom Evrope dobila je veliki puls radioaktivne kontaminacije cezijumom nakon nesreće u elektrani u Černobilju pre 37 godina.

Većina te radioaktivnosti potiče od cezijuma-137, ali mnogo dugotrajniji oblik, nazvan cezijum-135, takođe može da nastane tokom nuklearne fisije.

Tokom vremena, cezijum-137 je opao u većini divljači, ali nivoi radioaktivnosti divljih svinja nisu se značajno promenili. Njihovo meso i dalje premašuje zakonske granice za potrošnju, na nekim mestima što dovodi do manjeg lova i posledično doprinosi prenaseljenosti životinja u Evropi. Pošto se nivoi radioaktivnog cezijuma nisu promenili kako se očekivalo, Georg Štajnhauzer, Bin Feng i kolege želeli su da istraže količinu i poreklo te kontaminacije kod divljih svinja iz Nemačke.

Istraživači su radili sa lovcima na prikupljanju mesa divljih svinja iz cele južne Nemačke, a zatim su izmerili nivoe cezijuma-137 u uzorcima pomoću detektora gama zraka. Da bi utvrdio poreklo radioaktivnosti, tim je uporedio količinu cezijuma-135 sa cezijumom-137 sofisticiranim masenim spektrometrom.

Prethodne studije su pokazale da ovaj odnos jasno ukazuje na izvore: visok odnos ukazuje na eksplozije nuklearnog oružja, dok nizak odnos implicira nuklearne reaktore.

Tim je primetio da je 88% od 48 uzoraka mesa premašilo nemačke regulatorne granice za radioaktivni cezijum u hrani. Za uzorke sa povišenim nivoima, istraživači su izračunali odnos cezijuma-135 i cezijum-137 i otkrili da testiranje nuklearnog oružja obezbeđuje između 10 i 68% kontaminacije. A u nekim uzorcima, količina cezijuma samo iz oružja premašila je regulatorne granice.

Istraživači sugerišu da su testovi oružja sredinom 20. veka bili nedovoljno cenjeni izvor radioaktivnog cezijuma za nemačko tlo, na koje je takođe neravnomerno uticala nesreća u Černobilju. Kontaminaciju iz oba izvora preuzela je hrana divljih svinja, kao što su podzemni tartufi, što je doprinelo njihovoj postojanoj radioaktivnosti.

Istraživači kažu da bi buduće nuklearne nesreće ili eksplozije mogle da pogoršaju kontaminaciju ovih životinja, potencijalno utičući na bezbednost hrane decenijama, kao što pokazuje ova studija.