Cijene nafte rastu

Cijene nafte rastu

Cene nafte su u sredu porasle pošto su podaci američke vlade pokazali manje isporuke sirove nafte nego što se očekivalo, dok je zabrinutost za kinesku ekonomiju ograničila dobitke, piše Rojters

Fjučersi na naftu Brent za oktobar porasli su za 37 centi na 85,86 dolara po barelu. Oktobarski ugovor ističe u četvrtak, a aktivniji novembarski ugovor je porastao za 33 centa na 85,21 dolara.

Fjučersi na naftu američkog zapadnog Teksasa porasli su za 47 centi na 81,63 dolara.

U utorak su oba pokazatelja ojačala za više od jednog dolara pošto je američki dolar oslabio nakon što su podaci o mekim poslovima smanjili verovatnoću daljeg povećanja kamatnih stopa.

Zalihe sirove nafte u SAD (USOILC=ECI) pale su za 10,6 miliona barela prošle nedelje na 422,9 miliona barela, pokazali su podaci Uprave za energetske informacije u sredu. Analitičari u anketi Rojtersa očekivali su pad od 3,3 miliona barela.

Isporučeni proizvod gotovog motornog benzina – zamena za potražnju – iznosio je oko 9,1 milion barela dnevno.

„Očekivao bih da (tražnja za benzinom) odavde naglo opadne“, rekao je Džon Kildaf, partner u Again Capital, pošto potražnja za benzinom obično dostiže vrhunac u letnjoj sezoni vožnje.

Investitori su držali na oku uragan Idalija, koji je u sredu ujutru došao na obalu kao oluja kategorije 3 u regionu Floride gde se severni deo zavija u poluostrvo. Do podneva, uragan se približio jugoistočnoj Gruziji kao oluja 1. kategorije.

Na drugom mestu, analitičari očekuju da će Saudijska Arabija, najveći svetski izvoznik nafte, produžiti svoje dobrovoljne rezove proizvodnje do oktobra, držeći opskrbu naftom ograničenom.

Na osnovu tog očekivanja, prerađivački izvori koje je anketirao Rojters predviđaju da će zvanične prodajne cene Saudijske Arabije za sve vrste sirove nafte prodate Aziji u oktobru biti podignute na najviši nivo ove godine.

U međuvremenu, vojska je u sredu preuzela vlast u Gabonu, što bi moglo da utiče na zalihe sirove nafte u zemlji i dodatno zaoštri tržište. Gabon je u Aziju od maja do jula izvozio u proseku 160.000 barela dnevno u proseku mesečno, pokazali su podaci o praćenju brodova kompanije Kpler.

Dobici nafte su, međutim, ograničeni zabrinutošću zbog mešovite ekonomske situacije u Kini, najvećem svetskom uvozniku nafte.

Kineske rafinerije spremne su da povećaju izvoz dizela u septembru na više od milion metričkih tona, povučene unosnim maržama od prodaje u inostranstvu i pošto očekuju da će dobiti više izvoznih kvota iz Pekinga, rekli su trgovci i analitičari.

„Tumačenje tržišta je da ako izvoze ovoliko proizvoda onda stvari ne idu tako dobro sa kineskom ekonomijom,“ rekao je Endrju Lipou, predsednik Lipov Oil Associatesa u Hjustonu.

Uprkos smanjenju proizvodnje iz Saudijske Arabije, Rusije i drugih, drugi izvoznici poput Venecuele i Irana popunjavaju deo praznine, rekao je Ole Hansen, šef robne strategije u Sakso banci.

„Zabrinutost u vezi sa tražnjom koja je u toku može sprečiti da se cene stalno kreću iznad 90 dolara“, rekao je on.