SAD ograničavaju izvoz nekih Nvidia čipova u određene zemlje Bliskog istoka

SAD ograničavaju izvoz nekih Nvidia čipova u određene zemlje Bliskog istoka

Vlada SAD uvela je ograničenja na izvoz nekih Nvidia čipova veštačke inteligencije u određene zemlje Bliskog istoka, saopštila je kompanija u regulatornom podnesku ove nedelje, prenosi Rojters.

„Tokom drugog kvartala fiskalne 2024. godine, USG (Vlada SAD) nas je obavestila o dodatnim zahtevima za licenciranje za podskup proizvoda A100 i H100 namenjenih određenim kupcima i drugim regionima, uključujući neke zemlje na Bliskom istoku“, saopštila je Nvidia u podnesku.

Nvidia nije precizirala koje su zemlje na Bliskom istoku pogođene. Kompanija je najveći deo svoje prodaje od 13,5 milijardi dolara u poslednjem fiskalnom kvartalu završenom 30. jula ostvarila iz Sjedinjenih Država, Kine i Tajvana. Oko 13,9% prodaje dolazi iz svih ostalih zemalja zajedno.

Pre godinu dana Nvidia je rekla da su joj američki zvaničnici rekli da prestane da izvozi ista dva računarska čipa za rad sa veštačkom inteligencijom u Kinu. Taj potez je viđen kao potencijalno usporavanje sposobnosti kineskih firmi da obavljaju napredne poslove poput prepoznavanja slika.

Saopštenje je u to vreme takođe signaliziralo veliku eskalaciju američke rekonstrukcije kineskih tehnoloških sposobnosti, jer tenzije rastu oko sudbine Tajvana, gde se proizvode čipovi za Nvidiju i skoro sve druge velike kompanije za proizvodnju čipova.

U prijavi hartija od vrednosti, objavljenoj 28. avgusta, nije bilo detalja o tome koje zemlje imaju novo ograničenje da primaju čipove.