Francuska želi da uspostavi minimalne troškove letova u EU

Francuska želi da uspostavi minimalne troškove letova u EU

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bon najavio je pripremu predloga koji će regulisati minimalnu cenu avio putovanja u Evropskoj uniji za borbu protiv klimatskih promena.

Kako piše Evropska pravda, Bon je ovo rekao u intervjuu francuskom nedeljniku L’Obs.

Francuski zvaničnik je rekao da će svojim kolegama iz EU narednih dana podneti predlog za utvrđivanje minimalne cene za avionski prevoz.

„Avio karte po 10 evra, kada smo u jeku ekološke tranzicije, više nisu moguće. To ne odgovara njihovoj ceni za planetu“, smatra on.

Otvoreno pozivam na oporezivanje aktivnosti koje zagađuju životnu sredinu kako bi se ulagalo u ekološku tranziciju“, naglasio je Bon.

Prema njegovim rečima, francuska vlada planira i povećanje takse na letove koji polaze iz nje kako bi se povećala ulaganja u železnički saobraćaj.

Pariska inicijativa će prvenstveno uticati na niskotarifne avio-kompanije. Zbog niskih cena najbržeg i jednog od najbezbednijih vidova transporta, postale su uspešne kompanije u EU.

Istovremeno, njihove niske stope ponekad ne pokrivaju troškove. Pored toga, putovanje avionom uzrokuje više emisija gasova staklene bašte nego putovanje vozom.

U maju ove godine u Francuskoj je stupila na snagu vladina uredba kojom se zabranjuju domaći letovi za putovanja koja se vozom mogu obaviti za manje od dva i po sata. Cilj je smanjenje štetnih emisija iz vazduhoplovstva smanjenjem letova.

Međutim, putovanje železnicom u Evropi i dalje je 71% skuplje od putovanja avionom.