Severna Koreja lansirala balističke rakete ka moru

Severna Koreja lansirala balističke rakete ka moru

Severna Koreja je u sredu uveče lansirala dve balističke rakete kratkog dometa ka moru, saopštile su njene komšije, nekoliko sati nakon što su SAD letele bombarderima dugog dometa na vežbe sa svojim saveznicima u demonstraciji sile protiv Severa, piše AP.

Lansiranja, najnovija u nizu severnih testova oružja od prošle godine, usledila su usred tekućih godišnjih američko-južnokorejskih vojnih vežbi koje Severna Koreja smatra probom za invaziju.

Nije bilo izveštaja o šteti izazvanoj lansiranjem u sredu. Ali posmatrači kažu da je Severna Koreja verovatno imala za cilj da ponovo demonstrira da ima rakete sposobne da pogode ključne ciljeve u Južnoj Koreji u znak protesta protiv vojnih vežbi njenih rivala.

Južnokorejski združeni štabovi su u saopštenju rekli da su severnokorejske rakete prešle oko 360 kilometara pre nego što su sletele u vode istočne obale Korejskog poluostrva. Rečeno je da su rakete lansirane iz regiona glavnog grada severa.

Zajednički načelnik štabova nazvao je lansiranje „ozbiljnom provokacijom“ koja ugrožava međunarodni mir i krši rezolucije Saveta bezbednosti UN koje zabranjuju bilo kakva balistička lansiranja Severne Koreje. Rečeno je da južnokorejske i američke obaveštajne službe analiziraju više detalja.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je takođe otkrilo lansiranja. Rečeno je da su projektili prešli razdaljinu od 400 kilometara (250 milja) na maksimalnoj visini od 50 kilometara (30 milja) pre nego što su pali van ekskluzivne ekonomske zone Japana.

Ranije u sredu, Sjedinjene Države su letele najmanje jednim bombarderom B-1B za zajedničku vežbu iz vazduha sa drugim južnokorejskim i američkim ratnim avionima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje. Rečeno je da su vežbe kod zapadne obale Korejskog poluostrva pokazale kombinovani odbrambeni stav dve zemlje i posvećenost SAD odbrani Južne Koreje.

Japansko ministarstvo odbrane saopštilo je da su Japan i SAD takođe izveli zajedničku vazdušnu vežbu u kojoj su učestvovala dva američka B-1B u sredu iznad voda između Japana i Korejskog poluostrva. Rečeno je da je cilj ove vežbe da pokaže rešenost dve zemlje da odmah reaguju na bilo kakve vanredne situacije i da potvrdi svoje sposobnosti reagovanja.

Severna Koreja je izuzetno osetljiva na raspoređivanje američkih bombardera B-1B, koji su sposobni da nose veliki teret konvencionalnog naoružanja. Raspoređivanje B-1B u sredu je 10. nadletanje američkih bombardera na Korejskom poluostrvu ove godine, prema Ministarstvu odbrane Južne Koreje.

21. avgusta, američka i južnokorejska vojska započele su letnju vežbu Ulchi Freedom Shield kompjuterski simuliranu na komandnom mestu. Tokom ovogodišnje obuke, koja će trajati do ovog četvrtka, saveznici su uključili vežbe na terenu. Južnokorejski odbrambeni zvaničnici rekli su da je zajednička vazdušna vežba u sredu koja uključuje avion B-1B deo te terenske obuke.

Državni mediji Severne Koreje objavili su u utorak da je lider Kim Džong Un pozvao vojsku da bude stalno spremna za borbu kako bi osujetila planove njenih rivala za invaziju. U depeši državnih medija navodi se da je Kim u govoru povodom Dana mornarice u ponedeljak rekao da su vode kod Korejskog poluostrva postale nestabilne „zbog opasnosti od nuklearnog rata“ zbog neprijateljstava predvođenih SAD.

Takođe u utorak, Južna Koreja, SAD i Japan mobilisale su pomorske razarače za trilateralnu vežbu protivraketne odbrane u blizini poluostrva kao odgovor na nuklearne i raketne pretnje Severne Koreje koje se razvijaju.

„Kimov režim možda namerava da pokaže da ima sposobnost da napadne u bilo kom trenutku i iz više pravaca. Možda bi to želelo da zakomplikuje praćenje i analizu saveznika“, rekao je Lejf-Erik Izli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu.

Kim se zalagao za povećanje i modernizaciju svog arsenala oružja. Od otvaranja 2022. godine, Kimova vojska je sprovela više od 100 testova oružja, od kojih su neki uključivali rakete sa nuklearnim sposobnošću dizajnirane da pogode SAD, Južnu Koreju i Japan i druge razvojne sisteme oružja visoke tehnologije.

Prošle nedelje, drugi pokušaj Severne Koreje da lansira špijunski satelit u svemir ponovo se završio neuspehom. Rečeno je da će biti treći pokušaj u oktobru.

Strani stručnjaci kažu da Kim na kraju želi da iskoristi svoj prošireni arsenal oružja da primora SAD na ustupke kada se diplomatija nastavi.

Severnokorejski niz testiranja doveo je do toga da SAD i Južna Koreja prošire svoje vežbe, nastave trilateralnu obuku koja uključuje Japan i poboljšaju „redovnu vidljivost“ američkih strateških sredstava na Korejskom poluostrvu. U julu, Sjedinjene Države su poslale nuklearnu podmornicu u Južnu Koreju po prvi put u četiri decenije.