Iran upozorava Izrael da će se suočiti sa odmazdom za vazdušni napad na Siriju

Iran upozorava Izrael da će se suočiti sa odmazdom za vazdušni napad na Siriju

Iranski ministar spoljnih poslova osudio je u sredu izraelski vazdušni napad na međunarodni aerodrom u sirijskom gradu Alepu, rekavši da će se takvi napadi na kraju suočiti sa odmazdom.

Hosein Amirabdolahjan je dao svoje komentare tokom konferencije za novinare u glavnom gradu Sirije, Damasku, gde je započeo dvodnevnu posetu.

U ponedeljak je izraelski vazdušni napad oštetio aerodrom u Alepu, stavljajući pistu van funkcije. Aerodrom je bio meta više puta ove godine, uključujući dva napada u martu koji su ga takođe izbacili iz upotrebe.

Izrael je poslednjih godina izveo stotine napada na ciljeve unutar delova Sirije pod kontrolom vlade, ali retko priznaje ili raspravlja o tim operacijama. Često su napadi ciljani na sirijske vojne snage ili grupe koje podržava Iran.

Teheran je glavni nosilac sirijske vlade od pobune 2011. koja se pretvorila u puni građanski rat. Ona je poslala hiljade boraca koje podržava Iran u Siriju, pomažući da se odnos snaga preokrene u korist predsednika Bašara Asada.

Izrael je gađao aerodrome i morske luke u delovima Sirije koje drži vlada u očiglednom pokušaju da spreči isporuke oružja iz Irana militantnim grupama koje podržava Teheran, uključujući libanski Hezbolah.

„Kriminalne prakse cionističkog entiteta u regionu neće ostati bez odmazde“, rekao je Amirabdolahian.

Iranski zvaničnik je rekao da je primio poruku od svog danskog kolege koji ga je obavestio o planovima danske vlade da predloži zakon koji bi proglasio nezakonitim skrnavljenje bilo koje svete knjige u Danskoj. Nedavni niz javnih skrnavljenja Kurana u skandinavskoj zemlji od strane šačice antiislamskih aktivista izazvao je gnevne demonstracije u muslimanskim zemljama.

„Pozdravljamo ovaj potez i savetujemo Švedsku i druge evropske zemlje da poštuju religije i svete knjige“, ​​rekao je Amirabdolahian.

Za muslimane, spaljivanje Kurana predstavlja skrnavljenje svetog teksta njihove religije. U prošlosti, spaljivanje Kurana izazvalo je proteste širom muslimanskog sveta, od kojih su neki bili nasilni.