Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku reaguje na afrički državni udar

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku reaguje na afrički državni udar

Ministri odbrane Evropske unije razgovaraće o situaciji u centralnoafričkoj državi Gabon, izjavio je u sredu šef diplomatije Unije Žozep Borel. Njegovi komentari uslijedili su nakon što su vojnici bivše francuske kolonije objavili da su preuzeli političku kontrolu u zemlji.

„Ako se ovo potvrdi, to je još jedan vojni udar koji povećava nestabilnost u celom regionu“, rekao je Borel tokom sastanka ministara odbrane EU u španskom gradu Toledu, a prenosi Rojters.

Grupa gabonskih vojnika pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim satima u sredu, rekavši da su raspustili državne institucije i poništili rezultate spornih izbora u zemlji.

Taj potez usledio je nakon što je dugogodišnji lider Gabona Ali Bongo proglašen pobednikom prošlonedeljnih predsedničkih izbora, što mu je dalo zeleno svetlo da vlada za treći mandat.

Vojnici su osudili Bongovo „neodgovorno, nepredvidivo upravljanje“, tvrdeći da je njegovih 14 godina na funkciji rezultiralo „pogoršanjem društvene kohezije što rizikuje da zemlju odvede u haos. ”

Državni udar u Gabonu je poslednji u nizu vojnih preuzimanja vlasti u Africi poslednjih godina, koji je usledio samo nekoliko nedelja nakon što su vojnici preuzeli vlast u Nigeru.

Novi vojni vladari u Nigeru, još jednoj bivšoj francuskoj koloniji, odbili su da oslobode svrgnutog predsednika Mohameda Bazuma i vrate demokratsku vladavinu, uprkos pritisku 15-članog zapadnoafričkog regionalnog bloka, EKOVAS.

Regionalne vlasti su aktivirale rezervne snage za vojnu intervenciju koju podržava Francuska, koju su zapretile da će upotrebiti protiv vođa puča u Nijameju ako diplomatski napori ne uspeju.

Mali i Burkina Faso, obe zemlje pod vojnom upravom, upozorile su na oružanu akciju usmerenu na njihove kolege u Nigeru.

Izražavajući zabrinutost zbog situacije u Gabonu, koji ima skoro 2,5 miliona stanovnika, Borel je naveo da su državni udari u drugim delovima kontinenta „veliko pitanje za Evropu“. „Celo područje, počevši od Centralnoafričke Republike, zatim Malija, pa Burkine Faso, sada Nigera, možda Gabona, nalazi se u veoma teškoj situaciji i svakako ministri [EU]… moraju duboko da razmisle o tome šta se dešava o tome i kako možemo da unapredimo našu politiku u odnosu na ove zemlje“, rekao je on.