Japanski premijer jede „ručak u Fukušimi“

Japanski premijer jede „ručak u Fukušimi“

Japanski premijer Fumio Kišida pokušao je da demonstrira bezbednost prečišćene radioaktivne otpadne vode ispuštene iz nuklearne elektrane Fukušima jedući odabranu hranu iz tog područja.

Kišida i tri ministra iz njegovog kabineta seli su u sredu na ručak na kom su jeli sašimi napravljen od iverke, hobotnice i brancina, koji su svi ulovljeni na obali Fukušime nakon prošlonedeljnog ispuštanja otpadnih voda. Takođe su imali izbor voća, povrća i pirinča koji su nedavno ubrani u regionu.

„Ovo je veoma dobro“, rekao je Kišida novinarima tokom obroka, pozivajući ljude da uživaju u „bezbednim i ukusnim“ japanskim morskim plodovima i podrže severoistočnu prefekturu.

Reklamni potez dolazi nakon što je Japan prošle nedelje počeo da ispušta prečišćene otpadne vode iz elektrane Fukušima u Tihi okean, što je izazvalo tenzije sa Kinom, Južnom Korejom i Severnom Korejom.

Peking je odgovorio na taj korak izdavanjem opšte zabrane svih japanskih morskih proizvoda, tvrdeći da Tokio nije uspeo da dokaže da je ispuštena voda bezbedna. Kineski zvaničnici su taj potez nazvali „izuzetno sebičnim i neodgovornim“ i sugerisali da bi Japan trebalo da koristi vodu za domaće potrebe ako je toliko siguran u njenu bezbednost.

Kineski specijalni administrativni regioni Hong Kong i Makao takođe su zabranili uvoz japanskih proizvoda iz 10 prefektura. Južna Koreja, koja je već imala ograničenja na uvoz japanskih morskih plodova, rekla je da će zadržati mere na snazi. Severna Koreja je u međuvremenu optužila Tokio da je počinio „neoprostiv zločin protiv čovečnosti“, insistirajući da taj potez predstavlja pretnju bezbednosti i budućnosti čitavog čovečanstva.

Tokio je insistirao da je voda bezbedna i da su UN odobrile njegov plan. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) je takođe navela da je količina tricijuma sadržana u otpadnoj vodi daleko ispod operativne granice i da bi efekat njegovog ispuštanja u okean bio „zanemarljiv“ na ljude i životnu sredinu.

Operater elektrane Fukushima Tokio Electric Pover (TEPCO) takođe je u četvrtak objavio rezultate testova tvrdeći da voda sadrži do 63 bekerela (jedinica radioaktivnosti) tricijuma po litru – daleko ispod granice za pitku vodu SZO od 10.000 bekerela po litru.

Elektrana Fukušima Daiči je kritično oštećena 2011. godine nakon zemljotresa jačine 9,0 stepeni po Rihterovoj skali u Tohokuu i razornog cunamija koji je usledio. Elektrana je doživela katastrofalni slom, postavši najgora nuklearna katastrofa od incidenta u Černobilu 1986. godine.