Kamberi: Brnabić poručila Albancima da budemo srećni što smo živi

Kamberi: Brnabić poručila Albancima da budemo srećni što smo živi

Narodni poslanik iz Bujanovca Šaip Kamberi kazao je da je premijerka Srbije Ana Brnabić sa Strateškog foruma na Bledu zapravo poručila Albancima u Srbiji: „Ne tražite prava, dovoljno je što vas ne ubijamo“.

Kako prenosi portal Bujanovačke, Kamberi je rekao da je premijerkina poruka da Albanci u Preševskoj dolini „imaju prava“ jer ih niko ne „ubija“, dok Srbi na Kosovu to nemaju.„To je nastavak zvanične politike dvostrukih standarda Srbije u odnosu prema manjinama i uskraćivanje osnovnih prava manjina na njenoj teritoriji, dok za svoju manjinu na Kosovu teži da gradi standarde koji ne postoje ni u jednoj drugoj zemlji“, naveo je Kamberi.Po njegovim rečima, tvrdnje premijerke da „niko ne puca u Albance u Preševskoj dolini“ nisu istinite.

„Samo u periodu NATO bombardovanja 1999. godine, u opštini Preševo, teritoriji pod apsolutnom kontrolom srpskih snaga bezbednosti, ubijeno je 11 albanskih civila, za koje niko ne odgovara. U opštini Bujanovac tokom 2000. godine ubijeno je još 13 civila. Stotine drugih Albanaca su maltretirani, pretučeni i opljačkani od strane srpskih snaga bezbednosti, a da niko nije kažnjen zbog toga“, kazao je Kamberi.

Dodao je i da je i tokom 2003. i 2009, da bi se stvorila situacija opšte nesigurnosti, uhapšeno na desetine Albanaca pod lažnim optužbama za „terorizam i ratne zločine“, koji su, nakon što su mesecima i godinama držani u pritvoru, oslobođeni optužbi.