Međunarodni dan nestalih, od prošle godine 180 porodica traga za svojima

Međunarodni dan nestalih, od prošle godine 180 porodica traga za svojima

Širom sveta obeležava se Međunarodni dan nestalih sa ciljem prisećanja na nestale osobe i ukazivanje na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

Prema podacima Crvenog krsta, u regionu se traga za gotovo 10.000 osoba nestalih tokom ratova devedesetih. Više od trećine su ljudi srpske nacionalnosti.

Šefica Unmika Karolin Zijade pozvala je vlasti da ulože obnovljene napore i posvećenost u rešavanju sudbine nestalih osoba na Kosovu i Metohiji.

Zijade je pozvala vlasti da se prioritetno pozabave pitanjem nestalih osoba i da preduzmu sve neophodne mere da bi se sprovela Deklaracija o nestalim licima, o kojoj je dogovor postignut u maju u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz podršku EU.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, Zijade je rekla da rešavanje sudbine nestalih osoba može doprineti procesu izgradnje poverenja, pomirenja i održanju mira.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 6.065 osoba je nestalo kao rezultat sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. Trenutno postoji 1.617 otvorenih slučajeva nestalih osoba, od kojih je 1.355 muškaraca i 262 žene.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu saopštio je danas da je, prema evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova, u 2022. godini prijavljen nestanak 1.801 osobe, od kojih je nađeno 1.620, što znači da 181 porodica i dalje traga za svojima.

Dodaje se da je tokom 2021. godine nestalo 2.830 ljudi, a nađeno ih je 2.785.

„Neki od najčešćih razloga koji mogu dovesti do odluke da se osobe udalje iz svog okruženja su mentalno zdravlje, najčešće depresija i anksioznost ili demencija“, ističe se u saopštenju.

Kao razlozi se navode i konflikti unutar porodice, nasilje nad ženama, loši životni uslovi, ekonomske poteškoće.