Rusija neće izvršiti nuklearnu probu pred američkim diplomatama

Rusija neće izvršiti nuklearnu probu pred američkim diplomatama

Predsednik Vladimir Putin je izneo mogućnost da Rusija nastavi nuklearne testove kao poruku SAD, rekao je ruski diplomata Dmitrij Gluhov na Generalnoj skupštini UN u utorak.

„Želim da istaknem da se pomenuta izjava ruskog predsednika o hipotetičkoj mogućnosti da naša zemlja nastavi sa nuklearnim testovima, pomenuta tokom njegovog govora pred saveznim parlamentom, treba shvatiti isključivo u kontekstu našeg odgovora na destruktivne akcije US. To je bio preventivni signal Vašingtonu“, rekao je Gluhov.

„Pribeći ćemo takvom koraku samo ako to prve učine SAD“, dodao je diplomata.

Gluhov je odgovarao na optužbe koje je iznela podsekretarka američkog državnog sekretara za kontrolu naoružanja i međunarodne bezbednosti Boni Dženkins, koja je tvrdila da je Putinov govor iz februara predstavljao pretnju ponovnim atomskim testiranjem.

Putin je rekao ruskim poslanicima da Moskva ima obaveštajne podatke da se SAD spremaju da testiraju nove nuklearne bojeve glave i dao je instrukcije Rosatomu i ruskom ministarstvu odbrane da se pripreme za nastavak testiranja ako Amerikanci to urade.

U istom govoru, Putin je najavio da Moskva suspenduje svoje učešće u novom START sporazumu o kontroli nuklearnog naoružanja, optužujući SAD da blokiraju inspekcije dok koriste Ukrajinu za proki rat protiv Rusije. Nekoliko ukrajinskih dronova je upravo napalo vazdušnu bazu u kojoj se nalaze ruski strateški bombarderi.

SAD su bile jedina zemlja koja je ikada upotrebila nuklearno oružje, prednjače u svetu po broju nuklearnih proba i odbija da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba (CTBT), podsetio je Gluhov Generalnu skupštinu.

Rusija je i potpisala i ratifikovala sporazum, koji je usvojila Generalna skupština UN-a 1996. Međutim, neki ruski mediji su ranije ovog meseca izvestili da Moskva razmišlja o povlačenju iz sporazuma, kako bi bila u rangu sa SAD.

Sovjetski Savez je izveo poslednju nuklearnu probu 1990. godine, dok je poslednji američki test te vrste bio 1992. godine.