Proaktivna dijagnostička strategija identifikuje kardiovaskularne bolesti u zajednici

Proaktivna dijagnostička strategija identifikuje kardiovaskularne bolesti u zajednici

Aktivni skrining pacijenata sa dijabetesom tipa 2 ili hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću (HOBP) više nego udvostručuje nove dijagnoze kardiovaskularnih bolesti u poređenju sa uobičajenom negom, prema najnovijem istraživanju predstavljenom na sesiji Hot Line-a na Kongresu ESC 2023.

Bolest koronarnih arterija, atrijalna fibrilacija i srčana insuficijencija su hronična progresivna stanja koja pogađaju milione ljudi širom sveta i dovode do značajnog morbiditeta, mortaliteta i troškova zdravstvene zaštite. Rani stadijumi ovih bolesti obično se manifestuju nespecifičnim simptomima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, a ne u bolnicama. Dostupni su tretmani koji mogu sprečiti akutne događaje, kao što su akutni infarkt miokarda, moždani udar ili akutna srčana insuficijencija.

Stoga je skrining predložen kao potencijalna strategija za identifikaciju pacijenata i ubrzanje blagovremenog lečenja. Međutim, uprkos velikom preklapanju faktora rizika, znakova i simptoma, prethodne studije skrininga su ciljale svaku bolest posebno, a sistematski skrining nije uobičajena praksa. Dakle, postoji hitna potreba za strategijom primarne zdravstvene zaštite koja ima za cilj otkrivanje sve tri srčane bolesti u grupama sa visokim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, kao što su one sa HOBP ili dijabetesom tipa 2.

RED-CVD je klaster randomizirano, pragmatično ispitivanje koje ispituje sposobnost postepene dijagnostičke strategije za identifikaciju koronarne arterijske bolesti, atrijalne fibrilacije i srčane insuficijencije kod pacijenata sa HOBP ili dijabetesom tipa 2 koristeći alate koji su lako dostupni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. U ispitivanju, prakse primarne zdravstvene zaštite bile su jedinica randomizacije. Prakse primarne zdravstvene zaštite širom Holandije bile su kvalifikovane ako bi mogle da dodaju strategiju rane dijagnoze svojim uobičajenim programima upravljanja bolestima za dijabetes tipa 2 i HOBP.

Između juna 2019. i januara 2023., 25 praksi primarne zdravstvene zaštite je nasumično raspoređeno u intervencijsku ili kontrolnu ruku. Intervencija je imala tri koraka:

1) upitnik o faktorima rizika i simptomima, koji se popunjava kod kuće pre sledeće rutinske posete programu lečenja dijabetesa tipa 2 ili HOBP;

2) za pacijente koji su postigli rezultat iznad unapred određenog praga u upitniku: fizički pregled medicinske sestre fokusiran na znake srčane insuficijencije, elektrokardiografiju u 12 elektroda (EKG) i merenje NT-proBNP, koje treba obaviti tokom rutinske posete;

i 3) tumačenje rezultata koraka 1 i 2 od strane lekara opšte prakse i upućivanje kardiologu ili ehokardiografiju otvorenog pristupa ako se smatra neophodnim.

Primarni ishod je bio kompozit novootkrivenih slučajeva srčane insuficijencije, atrijalne fibrilacije i koronarne arterijske bolesti godinu dana nakon osnovne posete. Sekundarne krajnje tačke uključivale su novozapočete tretmane godinu dana nakon osnovne posete.

Ispitivanje je obuhvatilo 1.216 pacijenata, od kojih je 87% imalo dijabetes tipa 2, a 20% HOBP (malo pacijenata je imalo oba stanja). Prosečna starost učesnika bila je 68 godina, a 40% su bile žene. Što se tiče primarnog ishoda, tokom jedne godine praćenja, 50 od 624 učesnika (8,0%) u interventnoj grupi i 19 od 592 učesnika (3,2%) u kontrolnoj grupi je novodijagnostikovano sa najmanje jednom srčanom insuficijencijom, atrijalnim fibrilacija ili bolest koronarne arterije (prilagođeni odnos šansi 2,83; 95% interval poverenja, 1,62 do 4,95).

Srčana insuficijencija je bila najčešća nova dijagnoza (4,5% u interventnoj grupi naspram 1,5% u kontrolnoj grupi), praćeno koronarnom arterijskom bolešću (2,6% prema 1,4%, respektivno) i atrijalnom fibrilacijom (2,1% prema 1,0%) , redom).

Što se tiče sekundarne krajnje tačke novozapočetih tretmana, nisu primećene velike razlike u upotrebi lekova tokom praćenja između interventne i kontrolne grupe.

Autorka studije dr Ejmi Groenevegen iz Univerzitetskog medicinskog centra Utreht, Holandija, rekla je: „Strategija koja se lako primenjuje više je nego udvostručila broj novih dijagnoza srčane insuficijencije, atrijalne fibrilacije i koronarne arterijske bolesti kod pacijenata sa visokim rizikom. Jer ima toliko odraslih u zajednici sa HOBP ili dijabetesom tipa 2, da bi ovaj pristup mogao da se prevede u desetine hiljada novih dijagnoza kada se primeni na slobodi.“

„U Holandiji, na primer, skrining više od 920.000 pacijenata sa HOBP i/ili dijabetesom tipa 2 mogao bi da identifikuje preko 44.000 pacijenata sa najmanje jednim prethodno nedijagnostikovanim kardiovaskularnim stanjem.“