Studije kvasca pokazuju da ishrana u ranom životu može pozitivno uticati na doživotno zdravlje

Studije kvasca pokazuju da ishrana u ranom životu može pozitivno uticati na doživotno zdravlje

Istraživači sa Instituta Babraham predlažu alternativnu vezu između ishrane i starenja na osnovu studija na kvascu. Eksperimenti dr Jon Houselei-a i njegovog tima pokazuju da se zdravo starenje može postići promenom ishrane bez ograničenja potencijalnom optimizacijom ishrane, i da loše zdravlje nije neizbežan deo procesa starenja. Verzija njihovog rada je trenutno dostupna na bioRkiv preprint serveru.

Naučnici već dugo znaju da ograničenje kalorija – namerno konzumiranje daleko manje kalorija od normalnog bez pothranjenosti – poboljšava zdravlje u kasnijoj životnoj dobi i može čak produžiti život. Međutim, studije na miševima pokazuju da ograničenje kalorija zaista treba da se održava tokom celog života da bi se postigao ovaj uticaj, a zdravstvene koristi nestaju kada se nastavi sa normalnom ishranom. Novo istraživanje dr Hauslija sprovedeno na kvascu sugeriše da alternativa ograničenju kalorija može dovesti do poboljšanja zdravlja tokom životnog ciklusa.

„Pokazali smo da ishrana u ranom životu može da prebaci kvasac na zdraviju putanju. Dajući kvascu drugačiju ishranu bez ograničavanja kalorija, uspeli smo da potisnemo starenje, kada se ćelije više ne dele, i gubitak kondicije u ostarelim ćelijama“, rekao je dr. Dorottia Horkai, vodeći istraživač studije.

Umesto da uzgajaju kvasac na svojoj uobičajenoj ishrani bogatoj glukozom, istraživači su svoju ishranu zamenili galaktozom i primetili da se mnoge molekularne promene koje normalno prate starenje nisu dogodile. Ćelije uzgajane na galaktozi ostale su u formi kao i mlade ćelije čak i kasno u životu, uprkos tome što više nisu živele, što pokazuje da je period lošeg zdravlja pred kraj života dramatično smanjen.

„Ključno je da promena u ishrani funkcioniše samo kada su ćelije mlade, a ishrana zapravo čini malu razliku u starim kvascima. Teško je prevesti šta znači mladost između kvasca i ljudi, ali sve ove studije ukazuju na isti trend – da živimo dugo i zdrav život, zdrava ishrana od ranog detinjstva čini razliku“, objašnjava dr Hausli.

Kvasac je dobar model organizama za proučavanje starenja jer dele mnoge iste ćelijske mašine kao životinje i ljudi. Ovaj put istraživanja kvasca pomaže nam da tražimo ostvariviji način da poboljšamo zdravo starenje kroz ishranu u poređenju sa stalnim i ozbiljnim ograničenjem kalorija, iako je potrebno više istraživanja.