Alžir predlaže tranziciju kako bi se rešila kriza u Nigeru

Alžir predlaže tranziciju kako bi se rešila kriza u Nigeru

Alžir predlaže inicijativu za rešavanje političke krize u susednom Nigeru sa šestomesečnim prelaznim periodom koji vodi civil, izjavio je u utorak ministar spoljnih poslova Ahmed Ataf, piše Rojters.

Ataf, koji je nedavno bio na turneji po zapadnoafričkim državama, rekao je da je „većina zemalja sa kojima smo razgovarali protiv vojne intervencije za okončanje krize“.

Šefovi vojski zapadne Afrike iz regionalnog bloka EKOVAS sastali su se prošle nedelje u Gani da razgovaraju o mogućoj vojnoj intervenciji u Nigeru nakon što su pripadnici njene predsedničke garde preuzeli vlast prošlog meseca i uspostavili huntu.

Alžir je više puta govorio da je protiv vojne intervencije, ukazujući na haos koji je usledio nakon akcije NATO-a u Libiji 2011. tokom pobune protiv dugogodišnjeg lidera Moamera Gadafija.

Alžirski zvaničnici su od puča tri puta razgovarali sa vojnim vođom Nigera, koji želi prelazni period do tri godine, rekao je Ataf.

Kao deo svoje inicijative, Alžir će tražiti konferenciju Ujedinjenih nacija za obnavljanje ustavnog poretka, predložiti garancije za sve strane u krizi i biti domaćin konferencije o razvoju u regionu Sahela, rečeno je bez detalja.

Alžirska državna televizija je prošle nedelje saopštila da je predsednik Abdelmadžid Tebun odbio Francuskoj dozvolu za moguću vojnu operaciju u Nigeru, ali je Francuska negirala da je tražila takvu dozvolu.