Ogroman požar u Grčkoj koji sada traje 11. dan najveći je ikada zabeležen u EU

Ogroman požar u Grčkoj koji sada traje 11. dan najveći je ikada zabeležen u EU

Ogroman požar bukti nesmetano u severoistočnoj Grčkoj već 11. dan u utorak uprkos naporima stotina vatrogasaca i flote letelica koje bacaju vodu iz Grčke i nekoliko njenih partnera iz Evropske unije.

Nakon što je izgoreo na ogromnim površinama zemlje, požar u regionu Aleksandrupolisa i Evrosa uglavnom je bio koncentrisan duboko u šumi blizu granice sa Turskom, u teško dostupnoj oblasti.

Šumski požar, koji je okrivljen za 20 od 21 smrtnog slučaja izazvanog šumskim požarima u Grčkoj prošle nedelje, najveći je u EU od kada je Evropski informacioni sistem o šumskim požarima počeo da vodi evidenciju 2000. godine.

Šest aviona i četiri helikoptera pomagali su 475 vatrogasaca na zemlji, uz podršku 100 vozila, saopštila je vatrogasna služba. Još 260 vatrogasaca i jedan helikopter borili su se sa izbijanjem još jednog velikog požara koji je danima gorio u šumi na južnim padinama planine Parnite, na obodu grčke prestonice.

Vlasti istražuju uzroke požara koji su tokom protekle sedmice uništili velike površine šume, spalili kuće i pokrenuli evakuaciju hiljada ljudi.

U Atini, premijer Kirijakos Micotakis predsedavao je sastankom vlade o tome kako da se saniraju izgorele šume u Evrosu i Parniti. Odlučeno je da identifikuje sva spaljena područja za pošumljavanje, preduzme mere da spreči poplave kasnije tokom godine i obezbedi pristup hrani i vodi za preživele divlje životinje u ovoj oblasti.

Pošto su vatrogasne snage istegnute do krajnjih granica, Grčka je pozvala u pomoć druge evropske zemlje, primivši 12 aviona i stotine vatrogasaca sa celog kontinenta.

Francuska i Španija slale su dodatne avione da se pridruže onima koje su već poslate iz Nemačke, Švedske, Hrvatske, Kipra i Češke u okviru mehanizma za hitne reakcije EU.

Više od 350 vatrogasaca upućeno je u Grčku i iz Rumunije, Francuske, Češke, Bugarske, Albanije, Slovačke i Srbije.

Najviši zvaničnik EU za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je u utorak da je to najveća operacija gašenja požara iz vazduha u bloku i „podvlači našu posvećenost brzoj i efikasnoj kolektivnoj akciji u vremenima krize“.

Požar u Aleksandropolisu i Evrosu, koji je izbio 19. avgusta, spalio je oko 81.000 hektara (200.000 hektara) zemlje, prema podacima Službe za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus Evropske unije. Kopernik je komponenta za posmatranje Zemlje svemirskog programa EU i koristi satelitske slike za obezbeđivanje podataka o karti.

Širom Grčke, vatrogasci su se u utorak borili sa 87 šumskih požara, od kojih su 44 izbila u 24 sata između ponedeljka uveče i utorka uveče, saopštila je vatrogasna služba.

Za neke od požara se sumnja da je podmetnut požar, a nekoliko ljudi je uhapšeno.

Grčka nameće propise o prevenciji požara, obično od početka maja do kraja oktobra, ograničavajući aktivnosti kao što su spaljivanje osušene vegetacije i korišćenje roštilja na otvorenom.

Od petka, zvaničnici vatrogasne službe uhapsili su 163 osobe zbog optužbi za požar od početka sezone za sprečavanje požara, uključujući 118 zbog nemara i 24 zbog namerne paljevine, rekao je portparol vlade Pavlos Marinakis. Policija je uhapsila još 18, rekao je on.