Pentagon saopštio da li ima dovoljno sredstava za vojnu pomoć Ukrajini

Pentagon saopštio da li ima dovoljno sredstava za vojnu pomoć Ukrajini

Ministarstvo odbrane SAD garantovalo je finansiranje vojne podrške Ukrajini do kraja fiskalne godine 30. septembra, saopštila je portparolka Pentagona Sabrina Sing na brifingu za novinare u utorak, prenosi „Evropska pravda“.

„Uvereni smo da ćemo imati dovoljno sredstava da zadovoljimo potrebe Ukrajine do kraja fiskalne godine“, naglasila je Sing.

„Međutim, kao što znate, podnet je zahtev za dodatno finansiranje (za Ukrajinu. – Red.) i nadamo se da će ga Kongres odobriti“, dodala je ona.

Portparolka Pentagona je podsetila i da je resor ranije otkrio precenjenost cene vojne pomoći Ukrajini za 6,2 milijarde dolara u okviru paketa obezbeđenih iz američkih rezervi.

„Ova sredstva nisu iscrpljena na kraju fiskalne godine“, kaže Sing.

Početkom avgusta administracija američkog predsednika Džoa Bajdena apelovala je na Kongres za odobrenje da do kraja godine izdvoji više od 22 milijarde dolara za podršku Ukrajini.

Mediji sugerišu da će ovog puta možda biti teže odobriti sredstva nego u prethodnim slučajevima.

Republikanci u Kongresu su pod velikim pritiskom da podrže svog partijskog člana, bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je doveo u pitanje potrebu za tako značajnom podrškom Ukrajini, a podrška pomoći Ukrajini je nešto opala među američkim glasačima.

Ukupan obim američke vojne pomoći Ukrajini od februara 2022. godine iznosi više od 43 milijarde dolara.