SRCE: Nova nacionalna strategija obesmišljava Savet za borbu protiv korupcije

SRCE: Nova nacionalna strategija obesmišljava Savet za borbu protiv korupcije

SRCE u saopštenju navodi da strategija, koja se donosi za period za period od 2023. do 2028. godine, predviđa izmenu statuta Saveta putem koje će „nestručni i režimski podobni kadrovi postati članovi“ tog savetodavnog tela Vlade Srbije.

„Donosioci nove antikorupcijske strategije insistiraju na čvršćem povezivanju Vlade i Saveta u cilju uspešne borbe protiv korupcije. Dakle, Strategija treba da bude most između Vlade i njenog savetodavnog tela, što je samo po sebi apsurdno“, navodi se u saopštenju.

Ta stranka je ocenila da Vlada Srbije uvek može kadrovski i finansijski da „ojača“ svoje savetodavno telo i da joj za to ne trebaju posebne strategije.

„Korumpiranoj vlasti je postojeći Savet za borbu protiv korupcije trn u oku jer godinama izveštava o sistemskoj korupciji, o čemu bi vlast da ćuti. Vlada bi najradije ukinula ovo telo osnovano u Đinđićevo vreme ali je brine reakcija međunarodne zajednice“, dodaje se u saopštenju.

Stranka SRCE je ocenila i da će, ukoliko nova antikorupcijska strategija bude usvojena, Savet za borbu protiv korupcije postojati „samo na papiru“ i da će služiti „za lažno prikazivanje međunarodnoj zajednici“, kao i da će na tome najviše izgubiti sami građani koji će ostati uskraćeni za saznanja o sistemskoj korupciji.