Ruskim i beloruskim sportistima je dozvoljeno da se takmiče kao neutralni od februara

Ruskim i beloruskim sportistima je dozvoljeno da se takmiče kao neutralni od februara

Ruskim i beloruskim sportistima biće dozvoljeno da se takmiče kao „pojedinačni neutralni sportisti“ na događajima koje je odobrila Svetska badmintonska federacija (BVF) od sledećeg februara, saopštilo je u utorak upravno telo tog sporta.

Savet BVF-a je glasao za odobravanje regulatornog okvira koji dozvoljava sportistima sa ruskim i beloruskim pasošima da se takmiče kao neutralni, počevši od 26. februara 2024.

BVF je prvi put zabranio ruske i beloruske sportiste u martu prošle godine nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu. Belorusija se koristi kao ključno mesto za početak ruskog rata u Ukrajini, koji Moskva naziva „specijalnom operacijom“.

BVF je u aprilu rekao da nema „zadovoljavajućeg opravdanja“ za ukidanje suspenzije igračima i zvaničnicima iz dve zemlje.

Sada se uskladio sa preporukama Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da dozvoli sportistima iz obe zemlje da se vrate na takmičenje kao neutralni.

„BVF je blisko i konstruktivno sarađivao sa MOK-om po ovom pitanju kako bi osigurao kredibilan, pouzdan i holistički proces donošenja odluka“, rekao je generalni sekretar BVF-a Tomas Lund u saopštenju za javnost.

„Smatramo da je odluka da se ukine suspenzija ruskim i beloruskim sportistima koji ispunjavaju kriterijume da učestvuju kao pojedinačni neutralni sportisti pozitivan korak napred u okviru našeg nastojanja da promovišemo mir i solidarnost“, dodao je predsednik BVF-a Poul-Erik Hojer.