Pakistanski sud suspendovao zatvorsku kaznu Imranu Khanu

Pakistanski sud suspendovao zatvorsku kaznu Imranu Khanu

Bivšem premijeru Pakistana Imranu Kanu suspendovana je zatvorska kazna nakon što je Visoki sud u Islamabadu (IHC) u utorak naložio njegovo puštanje uz kauciju. Kan je ranije ovog meseca proglašen krivim za nezakonito prikrivanje i prodaju poklona koje je dao državi, a koje je prihvatio tokom svog mandata.

Ukidanje Kanove kazne najavilo je sudsko veće IHC-a, koje je poništilo odluku nižeg suda da bivšem premijeru bude zatvoreno na tri godine, a zatim naložilo Kanovo momentalno puštanje na slobodu.

Khan se i dalje suočava sa desetinama drugih optužbi, međutim, što znači da bi mogao biti ponovo uhapšen čim bude pušten iz strogo bezbednog zatvora u Atoku gde se trenutno nalazi.

Njegov portparol Raoof Hasan rekao je za Al Džaziru da Khan uopće nije trebao biti osuđen, nazivajući optužbe protiv njega „lažnim slučajem bez ikakve suštine“.

„Samo se nadamo da on neće biti ponovo uhapšen u jednom od preko 180 neozbiljnih ili lažnih slučajeva koji su, nažalost, registrovani protiv njega“, rekao je Hasan agenciji, napominjući da je u devet slučajeva konkretno, Khanu odbijena kaucija jer nije mogao pojavi se pred sudom pošto je već bio u zatvoru.

Da bi se suprotstavio mogućnosti ponovnog hapšenja, Hasan je naveo da je Khanov pravni tim podneo zahtev za „potpunu kauciju“ koja bi „osigurala da on neće biti ponovo uhapšen ni u jednom drugom slučaju nakon suspenzije njegove trenutne kazne“. Saslušanje o pitanju opšteg kaucije vjerovatno će se održati u srijedu, navodi Al Jazeera.

Dok Hanove pristalice pozdravljaju odluku suda i pripremaju se za njegovo oslobađanje, njegovi protivnici ističu da je možda prerano za slavlje.

Advokat Mirza Moiz Baig objasnio je za Al Jazeeru da je „važno zapamtiti da je samo kazna uslovna, a ne i stvarna osuda“ i da, uprkos suspenziji, Khan ostaje zabranjen u izbornoj politici još pet godina i da neće moći da se takmiči na predstojećim izborima.

Nakon što je u aprilu izgubio glasanje o nepoverenju, Kan, koji sada ima 70 godina, više puta je negirao bilo kakvu nepravdu i insistirao da su optužbe protiv njega politički motivisane. Izveštaj Intercepta ranije ovog meseca takođe sugeriše da je američki Stejt department izvršio pritisak na Pakistan da svrgne Kana zbog njegovog „agresivno neutralnog stava” prema Ukrajini.