Septembarske kiše i sunčani vikend – prete li nam nove superćelijske oluje

Septembarske kiše i sunčani vikend – prete li nam nove superćelijske oluje

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović navodi za RTS da nas narednih dana očekuje pretežno oblačno vreme sa kišom, uz pad temperature. Lepše vreme bez padavina, možemo očekivati u petak i za dane vikenda.

Letnja žega prethodnih dana nije posustajala. Temperature su bile izuzetno visoke, čak i do 38 stepeni. Ipak, ovu nedelju obeležiće promenljivo vreme, a sunce će zameniti oblaci.

Pomoćnik direktora Republičkog hidrometeorološkog zavoda Goran Mihajlović navodi za RTS da nas narednih dana očekuje pretežno oblačno vreme s kišom, uz pad temperature.

„Veći deo nedelje, biće nam potrebni kišobrani. Već danas, zapravo već ovoga jutra, u pojedinim delovima Srbije, došlo je do naoblačenja i zabeležene su padavine, pre svega, na jugozapadu, zapadu, a ponegde i na istoku i severu zemlje“, kaže Mihajlović.

Ukazuje da intezivnije padavine u kraćem vremenskom periodu možemo da očekujemo u toku poslepodnevnih i večernjih sati u predelima centralne, istočne i jugoistočne Srbije.

„Padavina će biti u celoj zemlji i lokalno se mogu očekivati intenzivniji pljuskovi i u ostalim krajevima, ali veća verovatnoća za intenzivnije padavine je upravo u predelima centralne, istočne i jugoistočne Srbije. Prognozira se između 20 i 40 mm za manje od tri sata“, navodi Mihajlović.

Ukazuje da će oblaci i narednih dana donositi kišu u našim krajevima, dok za dane vikenda možemo očekivati razvedravanje.

„Dalji pad temperature i možemo reći svežije, prijatnije vreme u odnosu na prethodnu nedelju, kada smo zaista imali visoke temperature, dakle, i sutra i prekosutra, biće ispod 30 stepeni u svim krajevima naše zemlje. Uz kišu i lokalne pljuskove. A stabilizacija biće kratkotrajna očekuje se u petak i za dane vikenda“, navodi Mihajlović.

Danas nas uz ovu značajnu i naglu promenu vremena i olujno-grmljavinske nepogode očekuje i pojačan vetar, naročito u zoni pljuskova.

„Tako da možemo očekivati uz ove pojave pojačan i na momente jak vetar“, upozorava Mihajlović.

Navodi da nešto lepše vreme i bez padavina, možemo očekivati u petak i za dane vikenda.

„I ovaj tip vremena će se zadržati veći deo sedmice, a nešto, da kažemo, lepše vreme i bez padavina, možemo očekivati u petak i za dane vikenda“, kaže Mihajloić.

Navodi da će početak septembra obeležiti stabilizacija vremena sa dosta sunca i maksimalnom temperaturom između 25 i 30 stepeni.

„Dakle, 1. septembar, početak školske godine, petak i dani vikenda bi bili sa dosta sunca, bez padavina i ugodnom maksimalnom temperaturom između 25 i 30 stepeni, no već u toku prve polovine naredne sedmice imamo novo naoblačenje i ponovo će nam biti potrebni kišobrani“, kaže Mihajlović.

Ocenjuje da će septembar biti topliji od proseka.

„Kada govorimo o celom mesecu možemo reći da bi negde bio topliji od proseka, dakle srednja temperatura i do dva stepena iznad onih srednjih višegodišnjih vrednosti. Što nam govori da bi srednja maksimalna temperatura u toku septembra bila između 23 i 27 stepeni, da bi imali više od desetak letnjih dana, to su oni dani sa maksimalnom temperaturom preko 25 stepeni. Tako da uz neku običnu količinu padavina koja za septembar iznose između 45 i 70 milimetara, dakle prosečno vlažan i topliji septembar“, kaže Mihajlović.

Upitan da li superćelijske oluje koje su, obeležile leto iza nas navodi da se one ne mogu prognozirati na duži vremenski period, već svega nekoliko dana unapred.

„U toku leta bilo je više prodora sa intenzivnim olujno-grmljavinskim nepogodama. Za sada ne možemo reći, ali ono što treba naglasiti jeste da fizika ovih procesa olujno-grmljavinskim nepogoda je takva da se ne mogu prognozirati na duži vremenski period, već svega nekoliko dana unapred. Dakle, za sada ne možemo reći da li se očekuju ili ne, ali u svakom slučaju neka prognoza mesečna ukazuje da ne bi imali neke intenzivne padavine već, kažem, negde u granicama proseka“, zaključio je Mihajlović.