Istraživači pronalaze uzrok neobično visokih temperatura na dnu Bornholmskog mora

Istraživači pronalaze uzrok neobično visokih temperatura na dnu Bornholmskog mora

Temperatura vode na dnu Bornholmskog basena u centralnom Baltičkom moru poslednjih decenija raste brže nego na površini. Istraživači iz Varnemundea su sada uspeli da objasne ovaj neobičan razvoj događaja vremenskim pomeranjem u razmeni vode između Severnog i Baltičkog mora. Ovo dovodi – pored brzog porasta temperature površinske vode, koje se može primetiti svuda u Baltičkom moru i uzrokovano globalnim zagrevanjem – i do povećanja temperature u dubokoj vodi. Rezultati istraživanja su sada objavljeni u časopisu Geophysical Research Letters.

Širom sveta registrujemo porast površinskih temperatura okeana zbog globalnog zagrevanja — uključujući i Baltičko more. Dok površinska voda relativno brzo reaguje na višu temperaturu atmosfere, dublja voda apsorbuje toplotu sa zakašnjenjem. U nekim oblastima Baltičkog mora; međutim, dublji slojevi se zagrevaju brže od površinske vode. Kako to može biti? Leoni Barghorn, fizički okeanograf na Lajbnic institutu za istraživanje Baltičkog mora, i njene kolege istraživali su da li uzrok mogu biti vremenske promene u dotoku vode Severnog mora u Baltičko more.

Slana voda Baltičkog mora crpi svoj sadržaj soli iz Severnog mora. Međutim, voda Severnog mora koja se uliva je teža od bočate vode Baltičkog mora zbog većeg saliniteta i stoga se uliva na dno Baltičkog mora. Ovo nije trajan proces, jer Baltičko more obično ima visok nivo napunjenosti zbog brojnih reka i velikih godišnjih količina padavina, što rezultira snažnim izlivanjem. Samo pod određenim meteorološkim i/ili okeanografskim uslovima ovi uslovi se menjaju, dozvoljavajući vodi Severnog mora da uđe u Baltičko more.

Decenijama su jesenje i zimske oluje smatrane glavnim pokretačima ovih uslova. Godine 2002. prvi put je mogao biti identifikovan i detaljnije proučen dotok slane vode koji je odstupio od ovog obrasca: tokom mirnog letnjeg vremena, dotok vode Severnog mora u Baltičko more bio je vođen samo horizontalnim razlikama u salinitetu. Iako su ovi događaji mnogo slabijeg obima, dešavaju se češće. I, naravno, voda Severnog mora koja se uliva u Baltičko more leti ili u ranu jesen znatno je toplija od one koja ulazi preko zimskih priliva.

Još uvek nema dovoljno dugih serija posmatranja letnjih priliva, tako da je analiza trenda zasnovana na izmerenim podacima puna prevelike neizvesnosti. Barghorn je stoga koristio simulaciju modela da bi istražio da li se u poslednjih 150 godina učestalost dotoka slane vode u leto i ranu jesen povećala i da li postoji uzročna veza sa porastom temperature u dubokim vodama Bornholmskog mora.

„Analizirali smo takozvanu retrospektivnu simulaciju koja pokriva period od 1850. do 2008. godine“, objašnjava Barghorn. „Upoređivanjem podataka iz dva godišnja doba, leta i rane jeseni, sa podacima za godinu u celini, bilo je moguće jasno videti da se unos soli tokom leta i rane jeseni povećao, a zimski smanjio tokom razmatranog perioda modela.“

Dok je basen Arkona, koji se nalazi uzvodno od basena Bornholm, redovno mešan zbog svoje manje dubine, tako da se ulivajuća topla slana voda raspoređuje po celom vodenom stubu, nizvodni sliv Gotland nije dostupan od malog leta do rane jeseni. prilivi slane vode. Dakle, samo Bornholmski basen ima uslove koji ovo „grejanje na dnu“ čine vidljivim.

Koautor Markus Meier dodaje: „Još ne znamo tačno šta je uzrokovalo promenu unosa slanosti u toplu sezonu. Za basen Bornholm, u svakom slučaju, posledice mogu biti ozbiljne, jer će više temperature takođe dovesti do iscrpljivanja kiseonika i na taj način promovišu širenje ‘mrtvih zona’.“