Preživeli od raka pankreasa prijavljuju odličan kvalitet života nakon operacije

Preživeli od raka pankreasa prijavljuju odličan kvalitet života nakon operacije

Rak pankreasa se smatra najsmrtonosnijim karcinomom u ljudskom telu. Ali novi napredak u lečenju poboljšava ishode za pacijente, čineći dugoročno preživljavanje mogućim.

Iako postoji rastuća populacija dugotrajno preživelih od raka pankreasa, podaci o kvalitetu života tih pacijenata su i dalje ograničeni.

U novoj studiji objavljenoj u Annals of Surgeri, istraživači klinike Maio analizirali su rezultate preseka ankete preživelih od raka pankreasa. Otkrili su da su pacijenti – koji su u proseku bili pet godina nakon operacije – prijavili odličan kvalitet života.

Studija se fokusirala na pacijente koji su bili podvrgnuti pankreatoduodenektomiji, ili Vhipple proceduri, zbog raka pankreasa na klinici Maio između 2011. i 2019. godine. Ova složena operacija uključuje uklanjanje glave pankreasa, prvog dela tankog creva, žučne kese i žučnog kanala. . Anketa od 55 pitanja procenila je njihov kvalitet života i gastrointestinalne simptome godinama nakon procedure.

Ispitanici u anketi su prvenstveno bili belci (93%), a otprilike polovina su bili muškarci (54%). Istraživači pozivaju na dalje studije koje uključuju veću rasnu raznolikost.

„Savremeno upravljanje hirurgijom pankreasa često zahteva od pacijenata da se leče višestrukim modalitetima lečenja, uključujući hemoterapiju, zračenje i hirurgiju“, kaže odgovarajući autor Cornelius Thiels, D.O., hirurški onkolog klinike Maio i hirurg hepatobilijarnog i pankreasa.

„Iako su kratkoročne komplikacije ovih tretmana dobro poznate, mi ne razumemo u potpunosti dugoročne efekte koje ovi tretmani imaju na pacijente.“

Istraživači su uporedili rezultate kvaliteta života učesnika sa onim prosecima opšte populacije SAD. „Za skoro svaku meru koju su prijavili pacijenti, pacijenti koji su bili podvrgnuti operaciji imali su iste, ili čak bolje rezultate kvaliteta života [kao prosečna osoba] tri do 10 godina nakon operacije“, kaže dr Tils.

Istraživački tim je bio uveren da je većina pacijenata izjavila da imaju odličan kvalitet života nakon operacije. Međutim, dr Thiels priznaje da na to može uticati pristrasnost preživljavanja.

U svojoj analizi, istraživači su takođe procenili dugoročne gastrointestinalne simptome koji mogu biti uobičajeni ishodi operacije raka pankreasa. Nakon operacije, neki pacijenti mogu doživeti insuficijenciju pankreasa, gde pankreas ne proizvodi dovoljno enzima potrebnog za potpuno varenje hrane. Pacijenti takođe mogu razviti dijabetes, u kojem pankreas ne proizvodi odgovarajuću količinu insulina za premeštanje glukoze iz krvi u ćelije.

„Zabrinuti smo da pacijenti mogu imati stalne gastrointestinalne simptome povezane sa promenama koje ove velike operacije imaju na njihovom digestivnom traktu“, kaže prvi autor Chi Zhang, MD, specijalizant opšte hirurgije klinike Maio.

Dok je većina pacijenata prijavila blage gastrointestinalne simptome, kao što su promene u navikama creva i toleranciji na hranu, skoro svi pacijenti su rekli da ovi simptomi imaju mali ili nikakav negativan uticaj na njihov ukupni kvalitet života. Stopa dijabetesa zavisnog od insulina je takođe bila iznenađujuće niska među ispitivanom grupom.

Hepatobilijarni hirurzi i hirurzi pankreasa klinike Maio koriste informacije iz studije o dugoročnim simptomima i stopama postoperativnih komplikacija da edukuju pacijente kada razgovaraju o operaciji i da usmere njihovo planiranje naknadnog pregleda.

„Sada možemo da uverimo pacijente da će većina dugotrajnih preživelih imati odličan kvalitet života uprkos značajnoj prirodi tretmana koji menja život“, kaže dr Tils. „Ovo je važan podatak za hirurge i pacijente jer može pomoći pacijentima da odluče da li da nastave sa velikom operacijom.“

Praćenje specifičnih simptoma tokom praćenja može pomoći u identifikaciji pacijenata koji možda nemaju idealne ishode. Ovo može omogućiti raniju post-hiruršku intervenciju i bolje upravljanje simptomima.

„Želimo da se uverimo da se pacijenti ne samo dobro oporavljaju od operacije, već da oporavak i dalje bude uspešan tri, pet, a idealno i 10 godina nakon operacije“, kaže dr Tils. „To znači da nemate hirurške komplikacije, ali i da imate odličan kvalitet života.“