Nakon sletanja na Mesec, Indija gleda u Sunce

Nakon sletanja na Mesec, Indija gleda u Sunce

Nekoliko dana nakon što je postala prva nacija koja je spustila letelicu u blizini Mesečevog uglavnom neistraženog južnog pola, indijska svemirska agencija saopštila je u ponedeljak da će lansirati satelit za istraživanje Sunca.

„Lansiranje Aditia-L1, prve svemirske indijske opservatorije koja proučava Sunce, zakazano je za 2. septembar“, saopštila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) na X, ranije poznata kao Tviter.

Aditia, što na hindskom znači „sunce“, biće ispaljeno u orbitu u oreolu u oblasti svemira oko 1,5 miliona kilometara (930.000 milja) od Zemlje, pružajući letelici neprekidan jasan pogled na Sunce.

„Ovo će pružiti veću prednost posmatranja solarnih aktivnosti i njenog uticaja na svemirsko vreme u realnom vremenu“, rekao je ISRO.

Svemirska letelica će nositi sedam tereta za posmatranje najudaljenijih slojeva Sunca – poznatih kao fotosfera i hromosfera – uključujući korišćenje elektromagnetnih detektora i detektora polja čestica.

Među nekoliko ciljeva, proučavaće pokretače svemirskog vremena, uključujući i bolje razumevanje dinamike solarnog vetra.

Dok su NASA i Evropska svemirska agencija (ESA) ranije postavile orbitere za proučavanje Sunca, to će biti prva takva misija za Indiju.

Bespilotni Chandraiaan-3 — „Mooncraft“ na sanskritu — sletio je na površinu Meseca prošle nedelje, čineći Indiju tek četvrtom zemljom iza Sjedinjenih Država, Rusije i Kine koja je uspešno sletela na Mesec.

To je označilo najnoviju prekretnicu u indijskom ambicioznom, ali sniženom svemirskom programu, što je izazvalo proslave širom najmnogoljudnijoj zemlji sveta.

Indija ima relativno niskobudžetni svemirski program, ali koji je značajno porastao u veličini i zamahu od kada je prvi put poslala sondu u orbitu Meseca 2008.

Stručnjaci kažu da Indija može da zadrži niske troškove kopiranjem i prilagođavanjem postojeće tehnologije, i zahvaljujući obilju visokokvalifikovanih inženjera koji zarađuju delić plata svojih stranih kolega.

Indija je 2014. godine postala prva azijska nacija koja je postavila letelicu u orbitu oko Marsa i planirano je da lansira trodnevnu misiju sa posadom u Zemljinu orbitu do sledeće godine.

Takođe planira zajedničku misiju sa Japanom za slanje još jedne sonde na Mesec do 2025. i orbitalnu misiju na Veneru u naredne dve godine.