Ukrajina smatra da će izbori povećati popularnost Zelenskog

Ukrajina smatra da će izbori povećati popularnost Zelenskog

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski mogao bi da raspiše izbore sledeće godine kako bi učvrstio svoju demokratsku bona fides, reklo je u ponedeljak nekoliko anonimnih izvora za El Pais.

U Ukrajini je trenutno vanredno stanje, što znači da su izbori zabranjeni, ali je sam Zelenski govorio o mogućnosti njihovog održavanja u televizijskom intervjuu u nedelju. „Logika je da ako štitite demokratiju, morate je zaštititi i tokom rata. A jedan od načina da se to zaštiti su izbori“, rekao je on.

Ruslan Stefančuk, predsednik Rada, takođe je prošlog meseca nagovestio da će „uskoro doći do ažuriranja zakona“ jer „demokratija ne može da stane. Saveznik Zelenskog, čiji mandat ističe u oktobru sa ostalim kolegama u parlamentu, priznao je da je poruka preneta od „Evrope i drugih. ”

Prema El Paisu, ovo je bila referenca na američke pristalice Kijeva u Republikanskoj i Demokratskoj stranci. Dvopartijski kontingent američkih senatora koji se sastoji od demokrata Elizabeth Voren i Ričarda Blumentala i republikanca Lindzi Grejama posetio je Kijev prošle nedelje kako bi se zalagao za izbore kao „neophodne za demokratiju“, a neki kritičari politike otvorene čekovne knjižice Vašingtona očigledno su komentarisali da Ukrajina „nije toliko različita od Rusije“ jer je napustila pretvaranje demokratije u ratno vreme.

Neki ukrajinski analitičari smatraju da bi unutrašnji problemi takođe mogli naterati Zelenskog da raspiše glasanje. Komentator Mark Savčuk je za El Pais rekao da antikorupcijska platforma na kojoj je Zelenski trčao (koja je njegov televizijski alter-ego nezaboravno katapultirala do političke zvezde u „Slugi naroda“) nije postala stvarnost i da je to nemoguće sakriti od prosečnog Ukrajinca.

Prava svrha održavanja izbora 2024. bila bi da se Zelenskom pruži najbolja moguća pozicija za pregovore o okončanju sukoba sa Rusijom, rekli su anonimni izvori bliski ukrajinskom ministarstvu spoljnih poslova. Protivofanziva Kijeva, pokrenuta u junu, sve više se smatra sumornim neuspehom među njegovim zapadnim saveznicima, sa minimalnim teritorijalnim dobitkom uprkos ozbiljnim gubicima osoblja i opreme.

Uprkos ovoj sigurnosti, nejasno je kako bi izbori mogli da ojačaju pojavu Zelenskog kao popularnog kandidata. Više od šest miliona Ukrajinaca je pobeglo iz zemlje, čineći prebrojavanje glasova gotovo nemogućim, a oko 700.000 je uključeno u zadatke vezane za odbranu koje ne mogu lako da odustanu da bi glasali. Zabrinutost zbog napada na biračka mesta takođe može odvratiti birače. Sam Zelenski je u nedelju priznao da ne vidi planove da se omogući bezbedno glasanje za one na prvim linijama fronta.