Optička koherentna tomografija nije inferiorna u odnosu na intravaskularni ultrazvuk za vođenje stenta

Optička koherentna tomografija nije inferiorna u odnosu na intravaskularni ultrazvuk za vođenje stenta

Optička koherentna tomografija (OCT) nije inferiorna u odnosu na intravaskularni ultrazvuk (IVUS) za vođenje perkutane koronarne intervencije (PCI), prema najnovijem istraživanju predstavljenom na sesiji Hot Line-a 27. avgusta na Kongresu ESC 2023.

IVUS i OCT se sve više koriste za vođenje PCI procedura. Obe tehnike snimanja se mogu koristiti za procenu karakteristika ciljane lezije, optimizaciju implantacije stenta i minimiziranje problema povezanih sa stentom. Evropske i američke smernice preporučuju da se IVUS ili OCT razmotre kod odabranih pacijenata radi optimizacije implantacije stenta. Međutim, komparativna efikasnost ove dve savremene strategije snimanja za PCI vođenje je još uvek nepoznata.

Ispitivanje OCTIVUS je bilo direktno poređenje OCT i IVUS vođenih PCI u pogledu kliničkih ishoda kod pacijenata sa širokim spektrom lezija koronarnih arterija.

Suđenje je bilo prospektivno, multicentrično, randomizovano, otvoreno pragmatično ispitivanje koje je pokrenuo istraživač, sprovedeno na devet lokacija u Južnoj Koreji. Uključuje pacijente starije od 19 godina koji su bili podvrgnuti PCI sa savremenim stentovima koji eluiraju lekove ili balonima obloženim lekovima (samo za restenozu u stentu) zbog značajnih lezija koronarnih arterija. Kao pragmatično ispitivanje, kriterijumi za upis su dizajnirani da obuhvate širok spektar pacijenata sa različitim anatomskim ili kliničkim karakteristikama.

Ukupno 2.008 pacijenata je randomizirano u odnosu 1:1 kako bi se podvrgli PCI vođenom OCT ili IVUS-om nakon dijagnostičke koronarne angiografije. Prosečna starost učesnika bila je 64,7 godina, a 21,6% su bile žene. Sve u svemu, 33,4% pacijenata je imalo dijabetes, 76,6% je imalo stabilnu ishemijsku bolest srca i 23,4% imalo je akutni koronarni sindrom.

Primarna krajnja tačka bila je kombinacija smrti od srčanih uzroka, infarkta miokarda ciljnog suda ili revaskularizacije ciljnih krvnih sudova izazvane ishemijom u jednoj godini, koja je bila zasnovana na neinferiornosti OCT grupe u poređenju sa IVUS grupom (margina neinferiornosti, 3,1 procentni poen) .

Godinu dana nakon randomizacije, primarni krajnji cilj se desio kod 25 od 1.005 pacijenata (2,5%) u grupi PCI vođenoj OCT i kod 31 od 1003 pacijenta (3,1%) u grupi PCI vođenoj IVUS (razlika u riziku, -0,6 procentnih poena, gornja granica jednostranog intervala poverenja od 97,5% 0,97, p<0,001 za neinferiornost).

Što se tiče bezbednosnih krajnjih tačaka, incidenca nefropatije izazvane kontrastom bila je slična u OCT i IVUS grupama (1,4% prema 1,5%, respektivno). Incidenca velikih proceduralnih komplikacija bila je niža u OCT grupi u poređenju sa grupom IVUS (2,2% naspram 3,7%; p=0,048).

Ukupna količina korišćenog kontrasta bila je veća u OCT grupi u poređenju sa IVUS grupom (prosek od 238,3 prema 199,8 mL; p<0,001), ali je ukupno vreme PCI bilo kraće u OCT grupi (prosek 46,1 naspram 48,9 minuta; p<0,001).

Glavni istraživač profesor Duk-Voo Park iz medicinskog centra Asan, Seul, Republika Koreja, rekao je: „Među pacijentima koji su bili podvrgnuti PCI zbog različitih lezija koronarnih arterija, PCI vođen OCT nije bio inferioran u odnosu na IVUS vođen PCI u odnosu na kompozitnu smrt od srčanog udara uzroci, infarkt miokarda ciljnog suda ili revaskularizacija ciljnog suda izazvana ishemijom 12 meseci nakon indeksne procedure Primarni rezultati OCTIVUS-a dodaju ubedljive dokaze o relativnoj efikasnosti i bezbednosti strategije vođene OCT u poređenju sa strategijom vođene IVUS-om za PCI.“