Studija pokazuje da je kod kolumbijskih imigranta u Njujorku 49% veća verovatnoća da će biti gojazni nego u matičnoj zemlji

Studija pokazuje da je kod kolumbijskih imigranta u Njujorku 49% veća verovatnoća da će biti gojazni nego u matičnoj zemlji

Studija sa Citi University of New York SPH istraživači su otkrili da kolumbijski imigranti u Njujorku imaju skoro 50% veću prevalenciju gojaznosti nego Kolumbijci u svojoj zemlji.

U studiji, objavljenoj u BMC Public Health, doktorant Karlos Devija, vanredna profesorka Karen Florez, privremeni asistent dekan Serhio Kosta i uvaženi profesor Teri Huang takođe su otkrili da kolumbijski muškarci imigranti u Njujorku imaju 72% veću verovatnoću da imaju gojaznost u poređenju sa muškarci koji nisu imigranti koji žive u svojoj zemlji. Nisu nađene značajne razlike u prilagođenim modelima među ženama.

Koristeći podatke iz ankete o zdravlju zajednice u Njujorku i Kolumbijske nacionalne ankete o nutricionističkoj situaciji, istraživački tim je uporedio Kolumbijce koji su emigrirali u SAD i žive u Njujorku sa Kolumbijcima koji nisu imigranti koji žive u svojoj zemlji. Odnosi prevalencije gojaznosti prema mestu stanovanja procenjeni su korišćenjem multivarijabilne logističke regresije prilagođene socio-demografskim karakteristikama i dnevnoj potrošnji pića zaslađenih šećerom.

Dok Kolumbijci koji žive u Njujorku doživljavaju veće stope gojaznosti u poređenju sa Kolumbijcima u njihovoj matičnoj zemlji, ova studija je takođe otkrila disparitete po polu, sa značajnim razlikama prema mestu stanovanja samo kod muškaraca, ali ne i kod žena. Istraživači kažu da su potrebna dalja istraživanja o biološkim, bihevioralnim, ekološkim i socio-kulturnim mehanizmima koji su u osnovi takvog polnog dispariteta.

U prethodnoj studiji, istraživački tim je pokazao da zdravstveni dispariteti povezani sa gojaznošću variraju među različitim grupama Latinoamerikanaca. Ova studija doprinosi ograničenom istraživanju gojaznosti među Kolumbijcima posebno.

„Ova studija daje jedinstven doprinos transnacionalnom istraživanju gojaznosti, posebno za latino populaciju u SAD koja je nedovoljno proučavana“, kaže dr Devija. „Nalazi pokazuju da oni doživljavaju nesrazmerno visoke stope gojaznosti i da bilo kakva zaštita među muškarcima u Kolumbiji više nije prisutna nakon imigracije u SAD. Potrebno je više istraživanja da bi se razumela iskustva Kolumbijaca u SAD, uključujući akulturaciju, rasnu diskriminaciju i strukturne barijere“.