Studija afričkih divljih pasa sugeriše da oni možda neće preživeti ako se temperatura poveća za 3°C

Studija afričkih divljih pasa sugeriše da oni možda neće preživeti ako se temperatura poveća za 3°C

Par zoologa sa Instituta za zoologiju, Zoološko društvo u Londonu, koji rade sa kolegom sa Univerziteta u Oksfordu, pronašao je dokaze koji sugerišu da divlji psi koji žive u Keniji verovatno neće preživeti ako globalne temperature porastu za 3°C. U svom projektu, objavljenom u časopisu Global Change Biologi, Daniella Rabaiotti, Rosie Voodroffe i Tim Coulson sproveli su višegodišnju studiju o afričkim divljim psima i načinima na koje reaguju na promjene u svom okruženju.

Prethodno istraživanje je sugerisalo da će globalno zagrevanje verovatno imati određeni stepen uticaja na gotovo sve vrste globalno, i dok bi neke mogle imati koristi, većina će se verovatno suočiti sa izazovima. U ovom novom naporu, istraživači su fokusirali svoje napore na jednu životinju – afričke divlje pse koji žive u Keniji. Istraživači su proučavali pse više od 16 godina kako bi saznali više o njima kakvi danas postoje i izazovima sa kojima se mogu suočiti kao rezultat klimatskih promena.

Afrički divlji pas, poznat i kao oslikani pas, je divlja vrsta podsaharskih pasa. Prethodna istraživanja su pokazala da se suočavaju sa gubitkom staništa, fragmentacijom i bolestima koje se prenose ljudima. U ovom novom naporu, istraživači su pronašli dokaze koji sugerišu da će se verovatno suočiti sa još većim pretnjama od klimatskih promena.

Visoke temperature ograničavaju mogućnosti lova i takođe povećavaju rizik od zaraze bolesti. Istraživači su takođe otkrili da više temperature dovode do toga da manje štenaca preživi do odraslog doba jer majke nisu u stanju da nađu dovoljno hrane da proizvedu dovoljne količine mleka. Istraživački tim je takođe otkrio da odrasli generalno imaju nižu stopu preživljavanja tokom vrućih perioda.

Da bi saznali više o tome kako bi psi mogli da se ponašaju u svetu koji se zagreva, istraživači su koristili kompjutersko modeliranje – uključili su faktore koji utiču na sposobnost divljih pasa da se reprodukuju i prežive tokom vrućih perioda, a zatim su pokrenuli simulacije pod različitim temperaturnim scenarijima. Modeli su pokazali pad populacije za približno 40% pod povećanjem temperature od 1°C i potpuni kolaps populacije pri promeni temperature od 3°C i više.