Određen datum suđenja za Trampa

Određen datum suđenja za Trampa

Bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu biće suđeno po optužbama za saveznu zaveru u vezi sa njegovim navodnim pokušajima da poništi izbore 2020. 4. marta sledeće godine, saopštila je u ponedeljak sudija Tanja Čutkan.

Odbacujući napore Trampovog tima da odloži suđenje do predsedničkih izbora 2024., Čutkan je insistirao da kandidat „da datum suđenja funkcioniše bez obzira na njegov raspored“, tvrdeći tokom saslušanja u Federalnom okružnom sudu u Vašingtonu da „postoji društveni interes na brzo suđenje.”

Trampovi advokati tražili su da se datum pomeri za april 2026. godine, navodeći potrebu za velikom količinom otkrića i drugih priprema za odbranu svog klijenta od optužbi, koje proističu iz njegove navodne umešanosti u pobunu na Kapitolu 6. januara – incident zbog kojeg već je bio opozvan. Kritičari bivšeg predsednika tvrde da je zahtev za kasniji datum bio samo taktika odugovlačenja kako bi Tramp mogao da se pomiluje ako pobedi na izborima.

Datum suda koji je predložio sudija Čutkan dolazi samo nekoliko nedelja pre nego što je 24. marta 24. marta od strane okružnog tužioca okruga Fulton Fani Vilis, početak suđenja Trampu u Džordžiji zbog optužbi za petljanje na izborima. Taj datum zauzvrat pada jedan dan pre zakazanog datuma početka njegovog suđenja u okružnom sudu na Menhetnu zbog optužbi za falsifikovanje poslovnih zapisa vezanih za njegovu navodnu isplatu novca za tajnu porno zvezdi Stormi Danijels.

Baraž datuma suđenja zakazan je tačno usred prvenstvene sezone, pri čemu će glasanje u 15 država „Super utorak“ pasti 5. marta sledeće godine, a 17 država još treba da glasa nakon njegovog pojavljivanja na Čutkanovom sudu. Republikanska nacionalna konvencija, tokom koje stranka zvanično bira svog kandidata, nije do jula, do kada će sva četiri slučaja protiv Trampa započeti sudski postupak.

Tramp je mesecima tvrdio da neviđeni niz optužnica podignutih protiv njega predstavlja politički lov na veštice osmišljen da ga spreči da se kandiduje 2024. i predstavlja nezakonito mešanje Bajdenove administracije u izbore. Čini se da mnogi od njegovih pristalica dele to mišljenje, pošto su njegovu kampanju preplavili donacijama od 4,18 miliona dolara u 24 sata nakon objavljivanja njegove fotografije iz zatvora u okrugu Fulton u četvrtak – što je najveći pojedinačni snimak kampanje do sada.

Pristalice bivšeg predsednika takođe su tvrdile da sudija Čutkan nije nepristrasna i da bi trebalo da se povuče. Čutkan je izrekao još oštrije kazne demonstrantima 6. januara nego što su tužioci tražili, poslavši 38 od njih u zatvor. Ona nije krila da veruje da je protest „Stop the Steal“ koji se pretvorio u meteš napad na američku demokratiju u režiji Trampa.