Skandal u Bavarskoj: Potpredsednik vlade delio antisemitske letke

Skandal u Bavarskoj: Potpredsednik vlade delio antisemitske letke

Zamenik bavarskog premijera i ministar ekonomije Hubert Ajvanger bio je umešan u skandal kada se ispostavilo da je delio antisemitske letke dok je bio u školi 1980-ih, piše Politiko.

Novine Zidojče cajtung su tek prošlog petka prvi izvestile o dosad nepoznatoj činjenici iz Ivangerovog detinjstva. U letku je opisano izmišljeno takmičenje pod nazivom „Ko je najveći izdajnik otadžbine?“, gde je pobedniku ponuđen „besplatan let kroz dimnjak Aušvica“.

Ivangerovi učitelji, sa kojima je razgovarao Zidojče cajtung, tvrde da je autor teksta bio upravo aktuelni vicepremijer Bavarske. List je dobio i stručno mišljenje prema kojem je razglednica možda štampana na istoj pisaćoj mašini kao i jedan Ivangerov školski esej.

Nakon objavljivanja materijala, stariji brat bavarskog političara Helmut Ajvanger rekao je da je on sam odštampao razglednicu, navodno iz besa nakon pada na školskim ispitima.

A vicepremijer Bavarske priznao je da je kažnjen u školi zbog „jednog ili više primeraka” antisemitskih letaka, čiji sadržaj je sada nazvao „odvratnim i nehumanim”.

Skandal, međutim, tu nije stao. Kancelarija saveznog kancelara Olafa Šolca pozvala je na „sveobuhvatnu i hitnu“ istragu incidenta, dodajući da će biti „političkih posledica“ ako bude potrebno.

A kabinet premijera Bavarske Markusa Sedera sazvao je za utorak poseban sastanak vladinog odbora na kome treba da govori Ajvanger.

Hubert Ivanger je lider desničarske partije Slobodni birači, koja je u Bavarskoj u koaliciji sa Soderovom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU). Skandal se dešava uoči izbora za Landtag zemlje, zakazanih za 8. oktobar.

Ivangerova partija Slobodni birači osvojila je 11,6% glasova na poslednjim izborima 2018. godine, ali je na kraju prošle nedelje njen rejting bio između 12% i 14%.

CSU je sada 39%, što je manje sa 45% na prošlim izborima. Svaki dalji pad rejtinga CSU na oktobarskim izborima u Bavarskoj potkopao bi Sederove šanse da ponovo bude kancelarski kandidat za blok desnog centra CDU/CSU na opštim izborima 2025. godine.